GRAĐANI, ČUVAJTE SE BRZIH BESKAMATNIH KREDITA! Izgledaju primamljivo, ali banke vam na ovaj način uzimaju NOVAC!
Bankomat, Foto: Stefan Jokić

pažnja

GRAĐANI, ČUVAJTE SE BRZIH BESKAMATNIH KREDITA! Izgledaju primamljivo, ali banke vam na ovaj način uzimaju NOVAC!

Izgovori su različiti, a najčešće se navodi nesigurnost tržišta, ma šta to značilo.

Objavljeno:

Narodna banka Srbije je još u avgustu preporučila bankama da građanima odobravaju gotovinske kredite do 90.000 dinara, samo sa ličnom kartom i potpisanom izjavom da su zaposleni ili penzioneri, ali do dan-danas to nije učinila nijedna. Lepa je zamisao NBS da se građanima odobri 90.000 dinara, sa ratom od oko 4.200 dinara i kamatom od oko osam odsto na dve godine.

Od ovog, za njih vrlo nesigurnog kredita, jer se ne potpisuje menica i ne proverava kreditna sposobnost, bankari mogu da zarade samo 10.800 dinara. Zato su se dosetili da građanima ponude svoje „brze” kredite od 100.000 dinara, bez kamate. Naravno da bi to bila dobra opcija, ali da kvaka nije u tome da unapred uzme 10.000 dinara na ime kamate. Tako beskamatni zajam postaje prilično skup, piše list Objektiv.

Gomila papira i za mali i za veliki kredit

Bankari nikome ne veruju, tako ni svojim dugogodišnjim klijnetima. Ma koji iznos uzimali, mali ili veliki kredit, moraju da donesu potvrdu o zaposlenju, visini plate, poslednja tri isplatna listića iz firme i naravno da se proveri Kreditni biro. U tom slučaju se pristupa odobrenju zajma, odsek za rizik banaka proverava sve podatke i na kraju donosi odluku o odobrenju ili dobijanju pozajmice.

Kod nekih banaka to traje jedan dan, a kod drugih i nedelju dana, jer bankarski Odbor za odobrenje kredita na primer zaseda samo petkom. Ima banaka koje i elektronski primaju sva dokumenta i tako i odobrava kredite, ali građani koji uzimaju 100.000 ili 200.000 dinara najčešće i nemaju kompjutere, pa moraju da idu na šaltere.

Inače, da bi neko uzeo bilo koji kredit mora da ima najmanju platu od 30.000 dinara, dakle minimalac, na koju je većina radnika kod privatnika i prijavljena. Retko koja banka je spustila taj limit na 20.000 dinara. Naravno, i sa jednom i sa drugom platom, kredit i ne može da bude veliki, a najčešće su zbog rizika takvi klijenti i odbijeni.

Zadužuju se i za Infostan

– Često nam dođu i klijenti kojima treba keš kredit i od 50.000 dinara, da plate struju, Infostan… Kad pogledamo visinu plate, dozvoljeni minus ako već ima kredit, zbog male kreditne sposbnosti ne možemo ni toliko da odobrimo. Uglavnom su to ljudi koji redovno otplaćuju svoje obaveze i za kredit i za čekove, ali propisu su propisi – kaže bankar iz jedne domaće banke.

Da smo u Evropskoj uniji, bilo bi drugačije. Tamo bankari svoje klijente neguju, znaju sami koliko zarađuju i koliko duguju i odobravaju kredite sa višestruko manjim kamatama. Tako, u Austriji keš kredit može da se uzme sa kamatom od 1,5 odsto, a dozvoljeni minus sa maksimalnih osam odsto. Ovde se te kamate umnožavaju najmanje petostruko.

Izgovori su različiti, a najčešće se navodi nesigurnost tržišta, ma šta to značilo. U Srbiji najjeftiniji gotovinski kredit košta izmedju šest i deset odsto, a dozvoljeni minus i dalje prelazi i 30 odsto kod mnogih banaka. Za bilo koji iznos zajma neophodna je silna dokumentacija, iako su građani dugogodišnji klijenti matične banke. Tek kada se neki klijent naljuti i hoće da promeni banku, onda počinje popuštanje. Nude se niže kamate na zajmove, ubrzava procedura… Samo da ne ode.

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.