PLATE SU IM VEĆE OD 2.000 EVRA I NAJTRAŽENIJI SU NA TRŽIŠTU! Šta zapravo rade IT stručnjaci na svom radnom mestu?
Programer/ilustracija, Foto: Filip Plavčić

rešena misterija

PLATE SU IM VEĆE OD 2.000 EVRA I NAJTRAŽENIJI SU NA TRŽIŠTU! Šta zapravo rade IT stručnjaci na svom radnom mestu?

Plate se razlikuju da li ste junior, medior ili senior programer i tako se kreću od 700 evra do preko 2.200 evra.

Objavljeno:

Svako tržište zasniva se na principima ponude i tražnje, te je takva situacija i na tržištu rada. Jasno je da su stručnjaci u oblasti informacionih tehnologija (IT) danas među najtraženijima, što objašnjava i zašto su uglavnom najplaćeniji radnici. Ipak, mnogima i dalje nije jasno šta to oni zapravo rade, ali i zašto su toliko bitni društvu.

Prema zvaničnoj statistici mesečno u proseku zarađuju oko 133.000 dinara, ali to je prosek. Veliki broj IT stručnjaka zarađuje i preko 2.000 evra, a toliko približno iznose i plate ovih stručnjaka zaposlenih u velikim kompanijama.

Programeri

Programiranje bi u najjednostavnijem objašnjenju podrazumevalo davanje uputstava mašini kako bi radila. Danas mnoge poslove obavljaju mašine, ili su barem sastavni deo mnogih kompanija, te je za svaku od njih potrebno napraviti posebne programe rada i naravno održavati ih.

Posao programera jeste da stvaraju te programe, odnosno da ih kreiraju, ali i stalno ažuriraju, tačnije dodaju nove mogućnosti. Takođe, neophodno je da ih stalno testiraju kako bi otkrivali potencijalne greške i prepreke u radu.

Plate se razlikuju da li ste junior, medior ili senior programer i tako se kreću od 700 evra do preko 2.200 evra.

stina je da oni danas imaju poprilično dobre uslove za rad, između ostalog fleksibilno radno vreme, zanimljivo poslovno okruženje (jer moraju biti kreativni), više dana odmora i mogućnost rada na daljinu.

S druge strane, taj posao ne može svako da obavlja. Podrazumeva dobro rešavanje logičkih zadataka, suočavanje sa stalnim preprekama (bagovi - greške u radu programa), kao i znanje određenih programskih jezika.

Veb diveloperi i veb dizajneri

Jedna od izreka mladih generacija jeste - ako te nema na internetu, kao da ne postojiš. Tako nešto za kompanije znači da moraju da imaju veb prezentacije - odnosno veb sajtove.

Po tom pitanju razlikuju se oni koji sajtove prave i održavaju njihov rad - veb diveloperi i oni koji sajt dizajniraju, odnosno kreiraju njegov izgled - veb dizajneri.

Te dve vrste digitalnih radnika moraju da sarađuju međusobno kako bi sve funkcionisalo dobro. Veb diveloperi zaduženi su za deo sajta koji posetioci obično ne vide. Oni povezuju sajt sa bazama podataka i omogućavaju objavljivanje sadržaja. Takođe, ostvaruju komunikaciju na internetu i vode računa o bezbednosti sajta.

S druge strane, veb dizajneri praktično prave predstavljanje firme na internetu, te moraju da je naprave dovoljno zanimljivom da privuče potencijalne klijente/kupce, a dovoljno jednostavnom za dobar pregled. Oni tu takođe, ti koji izgled već formiranih sajtova prilagođavaju za mobilne telefone i druge prenosne uređaje.

Osobe zaposlene u ovoj industriji spadaju u srećnike koji često imaju fleksibilno radno vreme. Ali u mnogim kompanijama može se desiti da oni rade 8 sati dnevno pet dana u nedelji, što nikako ne znači da se od njih neće tražiti da u posebnim situacijama ostanu da rade i prekovremeno.

Stručnjaci za optimizaciju sajtova

Osnovni posao ovih eksperata jeste da se kompanija ili brend za koji rade, nađe među prvima pri besplatnom pretraživanju na internetu.

Da, možda toga niste bili svesni, ali kada nešto tražite na internetu, pretraživači (Gugl, Jahuu, Bing...) ne nude one stranice koje su najbolje ili najtraženije, već one koje su dobro optimizovale sajt, odnosno uskladile ključn ereči pretrage sa svojim sajtom.

SEO stručnjaci su sve više traženi, jer praktino predstavljaju određeni vid za povećanje onlajn prodaje i promocije, a takođe i ovo je posao kji se stalno menja i dopunjuje te je uvek bitno pratiti sve promene i trendove.

IT administratori

Administratori u IT oblasti su zapravo oni koje najpre zovemo kada imamo neki problem sa povezivanjem na internet ili generalno kompjuterima. Njihov posao je da održavaju i unapređuju računarske sisteme, bez obzira da li rade u nekim ustanovama ili kompanijama.

Oni su zaduženi za korišćenje savremene hardverske opreme, postavljanje računarskih mreža i odgovarajuću softversku podršku u različitim preduzećima.

Njihov posao je možda i najdinamičniji, jer im nijedan radni dan ne izgleda isto.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.