TENT B nadmašio plan proizvodnje
EPS, Foto: Promo

Pouzdana rad EPS-ovih kapaciteta

TENT B nadmašio plan proizvodnje

Moderno postrojenje u TENT B, drugo u Obrenovcu i treće u Srbiji koje gradi EPS, poboljšaće kvalitet vazduha, kao i energetsku stabilnost u zemlji jer se produžava radni vek termoelektrane.

Objavljeno:

Termoelektrana „Nikola Tesla B“ kod Obrenovca proizvela je u prošloj godini 7,96 milijardi kilovat-časova električne energije i nadmašila proizvodni rezultat iz 2019. godine.

- Uspeh je utoliko veći jer je ostvaren u otežanim uslovima izazvanim epidemijom Covid-19, i ovo je zajednički uspeh svih zaposlenih u termoelektrani koji su dali nesebičan doprinos u ostvarenju ovog proizvodnog rezultata – rekli su u „Elektroprivredi Srbije“.

Ovo je još jedan u nizu uspešnih rezultata termoelektrane u kojoj su instalisani najsnažniji termo kapaciteti EPS-a i u kojoj se proizvodi više od 20 odsto električne energije od ukupne godišnje proizvodnje u Srbiji. U TENT B su dve najveće energetske jedinice EPS-a snage po 650 megavata, koje su u pogonu od 1983, odnosno 1985. godine.

EPS
EPSfoto: Promo

U okviru ulaganja u modernizaciju kapaciteta i unapređenje zaštite životne sredine, krajem prošle godine u EPS-ovoj termoelektrani „Nikola Tesla B“ postavljen je kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova koje će doprineti da se oko 20 puta smanje emisije sumpor-dioksida.

Moderno postrojenje u TENT B, drugo u Obrenovcu i treće u Srbiji koje gradi EPS, poboljšaće kvalitet vazduha, kao i energetsku stabilnost u zemlji jer se produžava radni vek termoelektrane.

Vrednost izgradnje sistema za odsumporavanje u TENT B je 210 miliona evra, od čega će oko 120 miliona evra biti realizovano kroz rad domaćih firmi. Rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja predviđen je za u mart 2024. godine. Konzorcijum izvođača radova predvodi japanska kompanija Mitsubishi Power.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka TE „Nikola Tesla B“, očekuje se smanjenje ukupne količine emisija sumpor-dioksida na nivo od 130 miligrama po kubnom metru. Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu sa sadašnjih 50 miligrama po kubnom metru smanjuje se na ispod 10 miligrama po kubnom metru.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.