EBRD JE U 2020. GODINI ULAGALA U PRIVREDU SRBIJE: Ukupno 679 miliona evra!
EBRD uložila 679 miliona evra u privredu Srbije, Foto: Profimedia

važno

EBRD JE U 2020. GODINI ULAGALA U PRIVREDU SRBIJE: Ukupno 679 miliona evra!

Pored putne infrastrukture, EBRD je takođe podržala Srbiju kako bi poboljšala digitalnu infrastrukturu

Objavljeno: 14.01.2021. 15:25h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da je podržala privredu u Srbiji u 2020. godini novim investicijama u vrednosti od 679 miliona evra. Kako je precizirano, 576 miliona evra plasirano je ka privatnom sektoru i malim preduzećima, kroz direktno finansiranje ili putem finansijskih institucija.

Takođe, kroz program za oporavak od posledica krize izazvane pandemijom korona virusa u 2020. godini, EBRD je kroz hitnu proceduru plasirala 145 miliona evra komercijalnim bankama za održavanje likvidnosti privrede i malih i srednjih preduzeća, a taj program će biti aktivan i u 2021. godini ukoliko bankama zatreba dodatna likvidnost da podrže privredu.

Za izgradnju boljih infrastrukturnih veza u zemlji i regionu, EBRD je obezbedila zajam od 85 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Pločnik "Autoputa mira", navedeno je u saopštenju.

Pored putne infrastrukture, EBRD je takodje podržala Srbiju kako bi poboljšala digitalnu infrastrukturu i finansirala projekat izgradnje optičke širokopojasne mreže u ruralnim oblastima, čime će više od 600 škola u selima dobiti pristup internetu.

Podseća se i da je izgradnja nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada u Vinči započeta prošle godine, te da ovaj projekat EBRD podržava sindiciranim zajmom od 128 miliona evra.

Istaknuto je da će kao prioritete EBRD-a u Srbiji za ovu godinu ostati pomoć u oporavku ekonomije od posledica pandemije korona virusa i promovisanje zelenog i održivog rasta, uz ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

EBRD će takodje nastaviti da saradjuje sa komercijalnim bankama na poboljšanju pristupa finansiranju srpskim malim preduzećima, a poseban fokus biće posvećen mladim preduzetnicima.

(Espreso.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media