Narodna banka Srbije: REFERENTNA KAMATNA STOPA JEDAN ODSTO! Velika je neizvesnost na međunarodnom tržištu!
Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić

kamatna stopa

Narodna banka Srbije: REFERENTNA KAMATNA STOPA JEDAN ODSTO! Velika je neizvesnost na međunarodnom tržištu!

Izvršni odbor je procenio da će i dalje, a posebno tokom ove zime, biti izazova zbog pogledu toka pandemije i njenog uticaja na globalna i domaća ekonomska kretanja.

Objavljeno: 14.01.2021. 12:36h

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu ostvarene efekte prethodnih snažnih mera monetarne i fiskalne politike, kao i očekivana makroekonomska kretanja, odnosno da će pravovremeno preduzete ekonomske mere nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka, istakla je centralna banka.

Izvršni odbor očekuje da će zadržane povoljne srednjoročne perspektive Srbije i mere Vlade i NBS doprineti daljem oporavku domaće tražnje, što će, uz normalizaciju eksterne tražnje, uticati na oporavak domaće privrede u ovoj godini i njen dalji snažan rast u narednom periodu.

Osnovu za optimizam, kako je saopšteno, "predstavljaju očuvani proizvodni kapaciteti i zaposlenost u uslovima pandemije, ubrzanje realizacije infrastrukturnih projekata, priliv stranih direktnih investicija koji je ostao relativno visok i projektno rasprostranjen, obezbedjeni povoljni uslovi finansiranja, kao i očekivano poboljšanje epidemiološke situacije zahvaljujući započetoj vakcinaciji".

"Oprezno vođenje monetarne politike nalažu i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu, kao i kretanja na medjunarodnom robnom tržištu, prvenstveno tržištu nafte čija je cena u porastu usled pojačanih očekivanja da je svetska privreda na putanji postepenog oporavka", navodi se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je procenio da će i dalje, a posebno tokom ove zime, biti izazova zbog pogledu toka pandemije i njenog uticaja na globalna i domaća ekonomska kretanja. Zato će u fokusu nosilaca ekonomske politike biti obezbedjenje podrške daljem oporavku privrede, očuvanje proizvodnih kapaciteta, zaposlenosti i dalji rast izvoznog sektora, podsticanje domaćih investicija i priliva stranih direktnih.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 11. februara.

(Espreso.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media