Podstanari, od ovoga će vas zaboleti glava! Cene stanarina rastu?
Foto: Stock

nema cile mile

Podstanari, od ovoga će vas zaboleti glava! Cene stanarina rastu?

U Srbiji je, prema procenama, oko 260.000 stanova dato u zakup, samo u Beogradu je 74.000 nekretnina u zakupu ili u ponudi.
Objavljeno:

Međutim svega jedan odsto stanova izdato je uz odgovarajući ugovor, na koji se plaća porez.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Situacija bi, prema mišljenjima agenata koji se bave nekretninama, bila drugačija kad bi stanodavci u većem broju sklapali ugovore s podstanarim pod drugim uslovima. Tako bi na primer, više njih sklopilo ugovor kad bi poreska stopa na izdavanje stanova bila niža, na primer za 10 odsto, odnosno za pola od važeće stope. Oni takođe ističu da cene zakupa u Beogradu još nisu porasle, u susret septembru, za kad je najavljena strožija kontrola poreznika. Da se nešto promenilo, govori i to što studenti nisu, kao prethodnih godina u avgustu mesecu, “navalili” na agencije u potrazi za smeštajem

foto: Stock

I kod stanodavaca primetan je oprez zbog najava da takozvani porez na kirije od 20 odsto od septembra neće moći da izbegnu. Glavni menadžer agencije Vila Slobodan Milošević je kazao da će najavljena stroža kontrola naplate poreza od stanarine sigurno uticati na cene. - Mnogo bi bilo bolje kada bi ta stopa bila manja, već bi porez od 10 odsto bio sasvim prihvatljiv za jeftinije stanove - rekao je Milošević ističući da bi taj novac mogao da se koristi za opštinske budžete. On je dodao da će se tek posle sezone videti da li je bilo nekog pomeranja cena. Vlasnik agencije Slavija rent Srđan Lončarević je rekao da je u poslednje tri do četiri godine bio prisutan opadajući trend cena zakupa, kao i da je i ranije postojala obaveza plaćanja poreza na stanarinu. On se osvrnuo i na to da je sada prisutan novi element - "prijavi komšiju", budući da je Poreska uprava pozvala građane da prijave one na koje sumnjaju da ostvaruju prihod od zakupa a na to nisu platili porez. On, takođe, kaže da je porez od 20 odsto previše za stanodavce i da bi trebalo primeniti evropska iskustva, gde je u većini zemalja između sedam i osam odsto.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.