CELA PLATA ILI 65 ODSTO? Proverite od čega zavisi isplata KOVID BOLOVANJA!
Novac, Foto: Dado Đilas

VAŽNO

CELA PLATA ILI 65 ODSTO? Proverite od čega zavisi isplata KOVID BOLOVANJA!

Zbog pandemije koronavirusa, mnogo toga se promenilo u načinu života i rada. Do promena je došlo i kad su u pitanju bolovanja.

Objavljeno:

Zbog pandemije koronavirusa, mnogo toga se promenilo u načinu života i rada. Do promena je došlo i kad su u pitanju bolovanja. Naime, obolelima od koronavirusa tokom odsustva s posla se po zakonu isplaćuje 65 odsto zarade, ali poslodavci imaju mogućnost da donesu i odluku da se isplati cela, piše novosadski Dnevnik.

Razlog za to je preporuka Vlade Srbije s početka aprila koja omogućava poslodavcima da promene odgovarajuća akta. Na osnovu toga bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju s posla zbog potvrđenog koronavirusa, mera izolacije ili samoizolacije, zarada bila isplaćivana u celosti, ali odluku o visini plate, ipak, donosi poslodavac.

U Uniji poslodavaca Srbije Tanjugu je rečeno da isplata pune zarade tokom bolovanja zbog koronavirusa nije zvanično obavezujuća, ali da je tačno da poslodavci imaju tu mogućnost.

Inače, Zakon o radu predviđa obavezu poslodavca da za vreme privremene sprečenosti za rad u prvih 30 dana odsustva zaposlenom isplati najmanje 65 odsto prosečne zarade. Prosek se računa u prethodnih 12 meseci, uz mogućnost da se kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu i ugovorom o radu to pravo utvrdi u većem iznosu.

Vlada Srbije je preporukom poslodavcima, koja je još uvek na snazi, obuhvatila i bolovanje koje je nastupilo kao posledica neposrednog izlaganja riziku po osnovu obavljanja poslova i radnih zadataka, službenih dužnosti i kontakta s licima kojima je potvrđena korona, naložena mera izolacije ili samoizolacije. U zaključku Vlade Srbije se ukazuje na to da se "odsustvo s posla dokazuje rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova...) ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad – doznakom, u skladu sa zakonom".

Iz Ministarstva rada ranije su rekli da taj zaključak nije vremenski ograničen na period vanrednog stanja. Kako su objasnili, nema smetnji da poslodavci, svojim kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, urede naknadu zarade za slučaj odsustva s rada zbog privremene sprečenosti za rad veću od naknade uređene Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kazao je za Tanjug da isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone nije obavezujuća, već da je to mogućnost. Objasnio je da sve, ipak, zavisi od slučaja, imajući u vidu različitu poslovnu kulturu u kompanijama.

On je naveo da je ranije bilo dosta zloupotreba korišćenja bolovanja, te da su zato poslodavci bili oprezni. Atanacković kaže da sada ima primera da poslodavci radnicima isplaćuju celu platu i kada su na bolovanju, ne samo zbog koronavirusa već i kad su u pitanju drugi zdravstveni problemi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.