DOBRE VESTI ZA SRBIJU STIŽU IZ NBS: Izvoz skoro dostigao nivo pre pandemije!
Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić

OTKRIVAMO

DOBRE VESTI ZA SRBIJU STIŽU IZ NBS: Izvoz skoro dostigao nivo pre pandemije!

Tome je u velikoj meri doprineo oporavak izvoza auto-industrije.

Objavljeno:

Tome je u velikoj meri doprineo oporavak izvoza auto-industrije.

Oporavak robnog izvoza Srbije prethodnih meseci rezultirao je gotovo dostizanjem njegovog pretkriznog nivoa, objavila je danas Narodna banka Srbije u novembarskom Izveštaju o inflaciji.

Tome je, naglašava NBS, u velikoj meri doprineo oporavak izvoza auto-industrije, koji se, nakon znatnog zastoja u aprilu, već u septembru gotovo u potpunosti normalizovao.

Geografski posmatrano, ukupan izvoz Srbije u Evropsku uniju se, nakon međugodišnjeg smanjenja od 37,4 posto u aprilu, narednih pet meseci oporavljao i u septembru je čak zabeležio međugodišnji rast od 6,7 procenata, konstatuje centralna banka.

Otpornosti izvoza doprinela je, ukazuje NBS, njegova povećana geografska raspotranjenost u prethodnom periodu, kao i činjenica da je izvoz ka zemljama poput Kine i SAD ostao relativno snažan i tokom pandemije. Oporavak beleži i izvoz u Rusiju, a na putu oporavka je i izvoz ka regionu CEFTA.

- Iako ponovno širenje virusa predstavlja rizik, ostvarenje u prvih devet meseci u skladu je s našom projekcijom smanjenja deficita tekućeg računa na oko 5,0 posto BDP-a ove godine, a kao i prethodnih pet godina, tekući deficit će biti u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija - istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

NBS očekuje u srednjem roku, po osnovu povećanih izvoznih kapaciteta i očekivanog globalnog ekonomskog oporavka, smanjenje učešća tekućeg deficita u BDP-u, pri čemu će, kako navodi, tempo tog smanjenja zavisiti od dinamike investicionog ciklusa i po tom osnovu uvoza opreme.

U izveštaju se takođe navodi da se pandemija virusa korona nije znatnije odrazila na domaće tržište rada.

Preduzete mere ekonomske politike doprinele su tome da se formalna zaposlenost od februara do septembra poveća za 44 hiljade lica, pri čemu je gotovo celokupno povećanje ostvareno u privatnom sektoru, pre svega u prerađivačkoj industriji, napominje centralna banka.

- Pravovremena i značajna ekonomska podrška privredi Srbije za vreme pandemije doprinela je očuvanju zarada i nastavku zapošljavanja u privatnom sektoru, čime je domaće tržište rada izbeglo teže posledice krize - navela je guverner Jorgovanka Tabaković u izveštaju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.