BITKOIN STIŽE U SRBIJU: Novom valutom možete kupovati i prodavati, ali ne i ono ŠTO VAM JE PRVO PALO NA PAMET
Novom valutom možete kupovati i prodavati, Foto: EPA

OBRATITE PAŽNjU

BITKOIN STIŽE U SRBIJU: Novom valutom možete kupovati i prodavati, ali ne i ono ŠTO VAM JE PRVO PALO NA PAMET

Digitalna imovina je digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi

Objavljeno:

Bogatstvo u bitkoinima uskoro će država i zvanično priznati. Gotov je Nacrt zakona o digitalnoj imovini koji priznaje vrednost digitalnih zapisa i omogućava njihovu trgovinu.

Nadležni poručuju da će regulisanje ovog pitanja mnogim inovativnim preduzećima omogućiti lakše finansiranje. Stručna javnost i zainteresovani narednih dana mogu Ministarstvu finansija da dostave zamerke i sugestije na prvu verziju ovog zakona.

Digitalna imovina je digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi. Može da se koristi kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, ali nisu zakonsko sredstvo plaćanja. Virtuelnu valutu ne izdaje centralna banka i ona ne garantuje za njenu vrednost. Ona nije nužno vezana za zakonsko sredstvo plaćanja i nema pravni status novca ili valute, ali je građani i firme prihvataju kao sredstvo razmene.

- Zahvaljujući ovom zakonu, privrednici će lakše finansirati svoje inovativne ideje, a otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine - smatra ministar finansija Siniša Mali.

- Donošenje posebnog zakona u ovoj oblasti predstavlja samo prvi korak ka onome što bi trebalo da bude krajnji cilj, a to je usvajanje sveobuhvatnog, jasnog i podsticajnog pravnog okvira za poslovanje u ovoj oblasti - objašnjava Bojana Tomić Brkušanin, direktorka za pravne i regulativne poslove u Inicijativi "Digitalna Srbija".

U Srbiji trenutno kriptoimovina nije posebno regulisana sem nekoliko uopštenih odredaba u vezi sa sprečavanjem pranja novca i sprečavanjem terorizma. Sa druge strane, kada je reč o postojećim propisima, pre svega onim koji se odnose na tržište kapitala, poreze i računovodstvo, postoji visok stepen nesigurnosti da li se, ili u kojoj meri i na koji način oni ovde primenjuju.

"Zbog toga smatramo da je, za dalji razvoj u ovoj oblasti, potrebno obezbediti pravnu sigurnost", navode u u Inicijativi "Digitalna Srbija, piši NOvosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.