PLATE U SRBIJI ĆE BITI VEĆE: Dobijeno zeleno svetlo od MMF-a, Siniša Mali otkrio i datum!
Siniša Mali otkrio i datum, Foto: Printscreen/TV Pink

VAŽNO

PLATE U SRBIJI ĆE BITI VEĆE: Dobijeno zeleno svetlo od MMF-a, Siniša Mali otkrio i datum!

On je istakao i da će MMF danas potvrditi da je po stopi rasta Srbija do kraja 2020. prva u Evropi

Objavljeno: 10:26h

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da je ostvaren prihod PDV-a veći za dve milijarde dinara, u odnosu na planirane projekcije.

„Juče je bio 15. u mesecu, dan kada se dobijaju prilivi prihoda od PDV-a u budžet. Dve milijarde dinara veći prihod od planiranog pokazuje da nam dobro radi ekonomija. To je najobjektivniji pokazatelj uspešnosti jedne ekonomije i to nam daje pravo da do kraja godine uradimo sve što smo planirali“, naveo je Mali.

Mali je naveo da je sigurno da će doći do povećanja plata u javnom sektoru.

„Na osnovu razgovora Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, danas će biti potvrđeno da će biti povećanja plata u javnom sektoru od 1. januara sledeće godine. Ali, neće doći do povećanja u obimu kao prošle godine“, rekao je on gostujući na RTS-u.

Ministar finansija je podsetio da će doći i do povećanja penzija od 1. januara sledeće godine za 5,9 odsto, kao i minimalne zarade za 6,6 odsto.

„Sada izvesno mogu da kažem da ne postoji zemlja u Evropi, za koju zna i MMF a koja će povećati i plate, penzije i minimalnu zaradu od 1. januara iduće godine. Pored povećanja plata u javnom sektoru, povećanje minimalne zarade podići će zarade i u privatnom sektoru“, objasnio je on.

Napomenuo je da se po projekcijama očekuje da će u aprilu ili maju sledeće godine prosečna plata biti 540 evra i podsetio da je 2012. prosečna plata bila svega 329 evra.

Ministar finansija je rekao da se očekuje i da MMF saopšti da će po stopi rasta u 2020. godini Srbija biti prva u Evropi.

„Očekujemo da će saopštiti da su projektovali rast od minus 1,5 odsto za 2020. godinu, ali mi mislimo da možemo bolje. Procenili smo da će rast biti oko nule, što je u uslovima pandemije virusa korona ogroman uspeh. To je posledica teških reformi koje je pokrenuo predsednik Vučić 2014. godine, ali i pravovremenih reakcija za spas naše ekonomije u krizi“, naveo je on.

Objasnio je da se sve čini da bi naša ekonomija ne samo opstala, već i rasla još više.

„Borimo se za rast naše ekonomije, za ulaganja u izgradnju auto-puteva, železnice, za nova radna mesta. Sve to dovodi do rasta. Ako ima rasta onda imate novca za povećanje penzija i plata“, rekao je Mali.

Ministar finansija je napomenuo da je cilj i da se što više ublaži evazija poreza.

„Zato pokrećemo nagradnu igru – Uzmi račun i pobedi, treću po redu. Pozivam građane da učestvuju i da prilikom svake kupovine uzmu fiskalni račun, da znamo da je porez plaćen. Dovoljno je da se u jednu kovertu stavi deset fiskalnih računa ili 10 slipova od plaćanja karticom, pojedinačno sa minimalnim iznosom od 100 dinara i besplatno pošalje. Prvo izvlačenje je u novembru, a uskoro kreće i promotivna kampanja“, rekao je on.

Mali je dodao da ukoliko se ne uzme fiskalni račun, onda varamo ne samo državu, već i sebe.

„Upravo fiskalni račun znači da je plaćen porez. Od toga gradimo kovid bolnice, gradimo infrastrukturu, povećavamo plate i penzije, na taj način možemo da izdvojimo novac i za lepe stvari“, zaključio je Mali.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.