UZIMAJU NOVAC IZ DŽEPOVA GRAĐANA SRBIJE: Banke vam ovo daju BESPLATNO, pa vam svakog meseca NAPLAĆUJU
Banke vam ovo daju besplatno, Foto: Stefan Jokić

PA DOKLE VIŠE

UZIMAJU NOVAC IZ DŽEPOVA GRAĐANA SRBIJE: Banke vam ovo daju BESPLATNO, pa vam svakog meseca NAPLAĆUJU

Dinarski tekući račun je najrasprostranjenija bankarska usluga

Objavljeno: 13:44h

Dok je otvaranje dinarskog tekućeg računa besplatno, održavanje računa koji u većini banaka zovu osnovnim, košta i do nekoliko stotina dinara mesečno.

Usluga održavanja računa ne plaća se tek u nekoliko finansijskih ustanova, dok je u ostalima od 95 do 295 dinara. Što znači da za ovu uslugu običan građanin može da plati 3.835 godišnje. Najveći broj zaposlenih klijenata, međutim, plaća i mnogo više jer im se, kao povoljnija varijanta "poturi" neki od mnogobrojnih paketa, koji obuhvata i devizni račun, kartice, kao i usluge elektronskog i mobilnog bankarstva. Sve to, taj isti račun olakša za oko 50 evra godišnje!

Dinarski tekući račun je najrasprostranjenija bankarska usluga. Procenjuje se da u Srbiji ima više od sedam miliona tekućih računa. Na svom sajtu Narodna banka Srbije objavljuje uporedivu listu naknada koje banke naplaćuju građanima i privredi da bi klijenti, kažu, mogli da uporede ove naknade, ali i cene drugih bankarskih usluga i odluče gde da otvore tekući račun.

Većina klijenata banaka na našem tržištu ima i po nekoliko kartica, što debitnih, što kreditnih, pa mnoge banke nude pakete za više kartica i tekući račun. Ovi paketi su skuplji i koštaju najmanje nekoliko stotina dinara, a mogu da uključuju osim tekućeg računa i devizni, debitnu karticu, elektronski servis, trajni nalog, izdavanje prvih pet čekova u mesecu bez naknade i druge usluge.

Trošak do troška

Vođenje računa samo je jedna od stavki u obavezama klijenata prema bankama. Osim naknada za plaćanja, podizanje novca sa bankomata, pojedine banke naplaćuju održavanje debitnih i kreditnih kartica. Izdavanje čekova košta od 15 do 25 dinara po čeku, izveštaj kreditnog biroa je 246 dinara, menica košta 100 dinara. Plaća se i naknada za elektronske i transakcije mobilnim telefonom, u proseku oko 20 dinara po transakciji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.