OGLASILO SE MINISTARSTVO: Deficit budžeta 344,6 milijardi u prvih osam meseci
Novac, Foto: Shuterstock

OVAKVA JE SITUACIJA

OGLASILO SE MINISTARSTVO: Deficit budžeta 344,6 milijardi u prvih osam meseci

Prihodi su ostvareni u iznosu od 808,4 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.153 milijarde dinara

Objavljeno:

U prvih osam meseci ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 344,6 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 808,4 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.153 milijarde dinara.

U avgustu deficit je iznosio 20,9 milijardi dinara. U avgustu su naplaćeni prihodi u iznosu od 97,7 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 89,7 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 42,6 milijardi dinara, poreza na dobit u iznosu od 18,9 milijardi dinara i akciza u iznosu od 18,2 milijarde dinara.

Visoka naplata poreza na dobit rezultat je uplate tog poreza prema godišnjem obračunu čiji je krajnji rok bio početak avgusta.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 7,5 milijardi dinara. Priliv donacija u avgustu iznosio je 0,5 milijardi dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 118,6 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u avgustu, su iznosili 25,7 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 25,5 milijardi dinara.

Subvencije su iznosile 24,8 milijardi dinara, s obzirom da je sa ove rashodne kategorije isplaćena dodatna pomoć privrednicima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa.

Prema preliminarnim podacima, na nivou opšte države u periodu januar - avgust ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 339,9 milijarde dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 263,9 milijardi dinara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.