Potpisan sporazum između DFC, EXIM, Beograda i Prištine: Auto-put mira otvara i RADNA MESTA!
Auto-put mira će povezivati Niš i Prištinu, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

AUTO-PUT MIRA

Potpisan sporazum između DFC, EXIM, Beograda i Prištine: Auto-put mira otvara i RADNA MESTA!

DFC je u saradnji sa EXIM posvećena napretku mirovnog procesa, investiranjem u projekte koji donose nova radna mesta i održive ekonomske koristi za obe strane

Objavljeno: 16.09.2020. 09:44h

Američka Međunarodna finansijska razvojna korporacija (DFC) i Izvozno-uvozna banka SAD (EXIM) potpisali su sporazume o namerama (LOL) sa Beogradom i Prištinom, u cilju pomoći u finansiranju izgradnje Auto-puta mira, koji će povezivati Niš i Prištinu.

Kako je saopšteno iz DFC i banke EXIM, potpisani sporazumi nisu obavezujući i biće praćeni standardnim radnjama pre nego što finansiranje projekta bude zvanično uspostavljeno.

- Auto-put mira doprineće ekonomskom razvoju i regionalnoj integraciji, povezivanjem Niša i Prištine - kazao je predstavnik DFC Adam Bouler, dodajući da će taj projekat "služiti kao moćan simbol novih, transformišućih odnosa" Beograda i Prištine.

On je dodao da je DFC u saradnji sa EXIM posvećena napretku mirovnog procesa, investiranjem u projekte koji donose nova radna mesta i održive ekonomske koristi za obe strane. Predsedavajuća EXIM banke Kimberli A. Rid rekla je da je Auto-put mira značajan korak u ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

- Pohvaljujem rad predsednika Trampa i cele administracije na ovom istorijskom sporazumu... Izvozno-uvozna banka SAD je posvećena podršci procesa koji donose napredak ekonomskom razvoju i zapošljavanju u regionu i podržava američki izvoz i radnike - istakla je.

Kako je saopšteno, DFC i EXIM planiraju da kasnije ovog meseca pošalju delegacije u Beograd i Prištinu kako bi se ostvario napredak u radu na Auto-putu mira i na drugim projektima. DFC će se takođe posvetiti radu na terenu u sklopu otvaranja svog prvog predstavništva u regionu.

Stalno predstavništvo DFC u Beogradu olakšaće sprovođenje primarnih projekata, kao što je Auto-put mira, koji će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta u regionu, dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media