VELIKA VEST ZA SVE GRAĐANE SRBIJE STIŽE IZ BANKE! Ključna odluka NBS je pala, ovo su skoro svi čekali!
Govoreći o merama NBS, Obradović je naveo da one imaju višestruki značaj, pre svega za građane da lakše dođu do stana, zatim za privredni rast, ali i za podizanje životnog standarda građana, Foto: Stefan Jokić

OLAKŠICA

VELIKA VEST ZA SVE GRAĐANE SRBIJE STIŽE IZ BANKE! Ključna odluka NBS je pala, ovo su skoro svi čekali!

Te mere bi trebalo da olakšaju građanima pristup stambenim kreditima za kupovinu stanova i u "sivoj fazi" gradnje

Objavljeno:

Građevinska industrija u Srbiji dala je značajan doprinos rastu BDP-a ove godine, a očekivanja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su da će vrednost izvedenih radova u tom sektoru biti veća za oko 6,8 odsto 2020. godine u odnosu na prošlu, rekao je državni sekretar u tom Ministarstvu Miloje Obradović komentarišući nove mere Narodne banke Srbije.

Te mere bi trebalo da olakšaju građanima pristup stambenim kreditima za kupovinu stanova i u "sivoj fazi" gradnje.

"Ministarstvo podržava i pozdravlja nove mere NBS, jer one imaju višestruki značaj pre svega za građane, za privredu i za podizanje životnog standarda građana", rekao je Obradović za Tanjug.

Ističe da je udeo građevinarstva u BDP-u 2016. godine bio 3,9 odsto, dok je prošle godine iznosio 5,7 odsto i istakao da se Srbija približava visokorazvijenim zemljama po udelu građevinarstva u BDP-u.

"Po proceni Republičkog zavoda za statistiku mogu da kažem da smo zahvaljujući građevinskoj industriji uspeli da sačuvamo visoki nivo rasta BDP-a ove godine. Naša procena je da će se taj rast u 2020. godini, iako imamo pandemiju, nastaviti i naša optimistički procenat je da će vrednost izvedenih radova biti veća za oko 6,8 odsto", rekao je Obradović.

On je ukazao i da je građevinska industrija dala značajan doprinos rastu BDP-a Srbije, a pre svega zahvaljujući projektima Ministarstva građevinarstva među kojima su i stanovi za pripadnike snaga bezbednosti.

Govoreći o merama NBS, Obradović je naveo da one imaju višestruki značaj, pre svega za građane da lakše dođu do stana, zatim za privredni rast, ali i za podizanje životnog standarda građana.

"Sada je svim građanima olakšano dobijanje kredita i dolaženje do stana, a ne samo do prvog stana što smo imali kao prethodnu meru, a privredi će omogućiti brži obrt finansijskih sredstava i to će podići rast i razvoj privrede kroz građevinsku industriju", zaključio je Obradović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.