MORATORIJUM STUPIO NA SNAGU: Izdato je saopštenje, dužnici moraju da slede NOVA PRAVILA!
Moratorijum stupio na snagu, Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU

MORATORIJUM STUPIO NA SNAGU: Izdato je saopštenje, dužnici moraju da slede NOVA PRAVILA!

Klijenti banaka kojima novi moratorijum bude startovao već krajem jula, stopiranjem julske mesečne rate, mogu krajem septembra očekivati naplatu naredne rate koja im dospeva po ugovoru

Objavljeno: 10:42h

Klijenti banaka koji prihvate ponudu za dodatni dvomesečni moratorijum od oktobra će imati tri mogućnosti kada je reč o nastavku otplate kredita.

Naime, propisima Narodne banke Srbije predviđeno je da po prestanku moratorijuma banka obračunatu redovnu kamatu tokom zastoja ravnomerno rasporedi na preostali period otplate, pri čemu se taj period produžava za dva meseca. Druga mogućnost je da klijent, ako nije u finansijskim teškoćama, odmah plati dve "preskočene" rate, a treća je da plati samo kamatu za dva meseca trajanja moratorijuma.

U prvoj varijanti, nakon prestanka zastoja u otplati kredita klijent nastavlja redovno da izmiruje svoje obaveze, prema predviđenom planu, s tim što se period otplate produžava za dva meseca, dok se kamata obračunata tokom zastoja pripisuje dugu i ravnomerno raspoređuje na broj preostalih rata.

Takav način obračuna najčešće povećava mesečnu ratu za nekoliko evra.

Druga opcija predviđa mogućnost da klijenti koji su tokom 60 dana moratorijuma nastavili redovno da primaju zaradu, odnosno nisu potrošili novac planiran za kredit, mogu da se obrate banci i zatraže da odjednom plate dve “preskočene” rate, odnosno dug za 60 dana. Nakon toga nastavljaju da plaćaju potpuno istu ratu kao i pre uvođenja moratorijuma, a isti im ostaje i rok otplate.

Na primer, ako imate stambeni kredit sa mesečnom ratom od 300 evra, možete da dođete u banku i platite 600 evra (za prethodna dva meseca), kako biste dalje otplaćivali zajam po planiranom ritmu.

Treća varijanta omogućava da klijent plati samo kamatu za prethodna dva meseca, dok mu se rok otplate kredita produžava za 60 dana. Konkretno, ako se mesečna rata od 300 evra sastoji od 150 evra glavnice i 150 evra kamate, to znači da nakon isteka moratorijuma možete da platite 300 evra kamate za taj period, dok će vam dve glavnice biti naplaćene na kraju otplate zajma, u dodatna dva meseca.

Klijenti banaka kojima novi moratorijum bude startovao već krajem jula, stopiranjem julske mesečne rate, mogu krajem septembra očekivati naplatu naredne rate koja im dospeva po ugovoru. Oni koji budu prihvatili zastoj u otplati, ali im prva rata za vreme moratorijuma bude na redu tek u avgustu, imaće malo više vremena, pošto će im sledeća naplata ići u oktobru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.