NE OPUŠTAJTE SE PREVIŠE: Rok ističe, kazna je veća od 5.000 dinara, tu je i zatezna kamata za svaki dan kašnjenja!
Kazna za izbegavanje plaćanja poreza je 5.000 dinara, Foto: Profimedia

ROK ISTIČE!

NE OPUŠTAJTE SE PREVIŠE: Rok ističe, kazna je veća od 5.000 dinara, tu je i zatezna kamata za svaki dan kašnjenja!

Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara

Objavljeno:

Vlasnici stanova i kuća u Srbiji imaju rok do 15. avgusta da plate treću ratu ovogodišnjeg poreza na imovinu. Iako mnogi još uvek nisu dobili poreska rešenja za 2020. godinu, ovu obavezu bi trebalo da izmiruju prema vrednostima iz prošlogodišnjeg rešenja, a kada stigne novo moći će da uporede i vide da li je potrebno da doplate određenu sumu ili su možda već preplatili iznos.

Nova rešenja obično stižu sa nekoliko meseci zakašnjenja, odnosno obveznici ih za tekuću godinu dobiju tek u martu ili aprilu, ali je ove godine pandemija korona virusa pomerila i te kalendarske rokove, pa brojni vlasnici nekretnina u Beogradu ili Novom Sadu još uvek čekaju dokument od Poreske uprave.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, pa tako rate dospevaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, koja trenutno iznosi 9,25 odsto.

Na primer, ako poreski obveznik kvartalno plaća oko 2.000 dinara za stan od 50 kvadrata u Beogradu, to znači da će ga tri meseca kašnjenja sa uplatom koštati oko 50 dinara.

Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Inače, obveznici koji žele mogu da uplate i kompletan iznos godišnjeg poreza odjednom, i u tom slučaju ne moraju da vode računa o kvartalnim rokovima.

Bez naplate dugova za vreme vanrednog stanja

Za vreme trajanja vanrednog stanja, Uredbom Vlade bilo je propisano da se neplaćeni poreski dug ne naplaćuje, kao i da se ne poništavaju rešenja o odlaganju plaćanja dugovanog poreza.

Sa prestankom vanrednog stanja, 6. maja, prestalo je i važenje ove Uredbe, pa su se sve aktivnosti u vezi sa poreskim obavezama građana vratile u redovne kalendarske rokove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.