OVO ZANIMA SVE VOZAČE: Skače cena goriva u komšiluku, ZNA SE ŠTA ČEKA NAS U SRBIJI
Dosipanje goriva, Foto: Profimedia

POSLEDICE PANDEMIJE

OVO ZANIMA SVE VOZAČE: Skače cena goriva u komšiluku, ZNA SE ŠTA ČEKA NAS U SRBIJI

Cene goriva u Hrvatskoj od utorka su porasle, pa je prosečan rezervoar benzina poskupeo za oko 6,50 kuna ili stotinak dinara

Objavljeno:

Za razliku od regiona gde gorivo poskupljuje gotovo svakodnevno, cena derivata na pumpama u Srbiji ne bi trebalo značajno da poraste u narednih nekoliko meseci. Poznavaoci tvrde da su skladišta domaćih kompanija puna nafte koja je na globalnom tržištu kupljena po niskim cenama, te da se u narednom periodu ne očekuju velike oscilacije cene "crnog zlata".

Na srpskim pumpama ovih dana benzin se može kupiti za 120 do 122 dinara, a dizel za desetak dinara više. Čak i uz povećanje akcize koje će se primenjivati od 1. jula, poznavaoci tvrde da ne treba očekivati rast cena veći od 5 dinara po litru goriva. I to do kraja godine.

S druge strane, ako dođe do drugog talasa pandemije i eventualnog ponovnog zastoja privrede i svakodnevne potrošnje, možemo očekivati da benzin i dizel čak i dodatno pojeftine, jer ćemo se vratiti na situaciju u kojoj postoje velike zalihe nafte i mala potražnja i potrošnja naftnih derivata.

Litar dizela u BiH do 111 dinara

Cene goriva u Hrvatskoj od utorka su porasle, pa je prosečan rezervoar benzina poskupeo za oko 6,50 kuna ili stotinak dinara, dok je za pun rezervoar dizela potrebno izdvojiti pet kuna više (78 dinara) nego do sada.

Gorivo je skuplje i u Bosni i Hercegovini gde su naftaši 16. juna obavestili Federalno ministarstvo trgovine o promeni cena i marži, pa je raspon maloprodajnih cena u FBiH između 1,56 i 1,86 KM (od 93 do 111 dinara) za litar premium bezolovnog benzina 95, odnosno od 1,51 do 1,81 KM (90 do 109 dinara) po litru dizela.

Sipanje goriva
Sipanje goriva foto: Youtube printscreen

Za to vreme, pumpe u Srbiji ne menjaju svoje cenovnike već nekoliko nedelja, iako cena nafte na svetskim tržištima prilično varira, u zavisnosti od situacije sa korona virusom, kao i popuštanja mera i otvaranja privreda.

Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne privatne naftne kompanije u Srbiji, podseća da Hrvatska, ali i ostali naši susedi, određuju cene naftnih derivata na nivou države i te cene su iste na svim pumpama. Prema njegovim rečima, tako je i u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, kao i u Crnoj Gori gde se cene usklađuju na 15 dana.

U Srbiji se cene slobodno formiraju i zato je veliko šarenilo, kako kaže, ne samo kod različitih proizvođača, nego i na različitim pumpama istog naftaša.

"Određeni makropokazatelji se neznatno menjaju, mada se očekivalo da se privreda brže pokrene posle pandemije, što baš i nije slučaj. Mislim da ne treba očekivati da će ove godine cene sirove nafte preći 50 dolara za barel i u principu nema nekog ozbiljnog razloga za velike korekcije cena ni na pumpama", ocenjuje naš sagovornik.

Atanacković kaže da zbog velikih zaliha ne treba očekivati značajne promene u ceni nafte, pa bi u skladu sa globalnim prognozama gorivo na srpskim pumpama do kraja godine moglo da poskupi najviše oko 5 dinara po litru.

Inače, cene nafte su oslabile u četvrtak zbog zabrinutosti da bi rast novih slučajeva zaraze korona virusom u Kini i Sjedinjenim Državama mogao da ukoči oporavak tražnje za gorivom, uprkos ublažavanju mera ograničenja kretanja ljudi.

Tako je cena fjučersa severnomorske nafte “brent” skliznula za 22 centa ili 0,5 odsto, na 40,49 dolara za barel, dok je američka “laka” nafta WTI trgovana jutros na terminskom tržištu u padu za 1 procenat, na nivou od 37,58 dolara za barel.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.