UPRKOS KORONI ČEKAJU NAS DOBRE VESTI: Plata 900, penzija 440 evra!
Novac / Iustracija, Foto: Stock

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

UPRKOS KORONI ČEKAJU NAS DOBRE VESTI: Plata 900, penzija 440 evra!

Republika Srbija je pomogla privredi u uslovima pandemije korona virusa, a zahvaljujući toj pomoći, njihovim naporima i državnim ulaganjima Srbija će do kraja godine ostati broj jedan u Evropi po pitanju rastu

Objavljeno:

Srbija je postala zemlja u kojoj svako dobija šansu da se zaposli, napreduje, a to upravo omogućavaju domaće i strane fabrike i investicije.

Uprkos teškom stanju kada je sama ekonomija u pitanju u doba korona virusa, Srbija je uspela da sačuva zaposlenost, ali i da uspe u onome u šta su mnogi sumnjali.

Naime, godine 2018. Republika Srbija je imala stopu rasta 4,4%, 2019. godine naš privredni rast je bio 4,2%, a u prvom kvartalu ove godine čak 5%, što nas stavlja na prvo mesto od 38 evropskih zemalja prema Evropskom zavodu za statistiku. Srbija je po tome dostigla najveću stopu rasta u Evropi, i to, u vreme krize sa kakvkom se svet još nije suočio.

Republika Srbija je pomogla privredi u uslovima pandemije korona virusa, a zahvaljujući toj pomoći, njihovim naporima i državnim ulaganjima Srbija će do kraja godine ostati broj jedan u Evropi po pitanju rastu.

Osim ohrabrujućih podataka, Republika Srbija je proteklih godina uspela da smanji svoj javni dug, kao i da smanji nezaposlenost (9,7%) koja nikada nije bila niža, a sada je pala na istorijski minimum, kao i da po prvi put nije dvocifren broj u pitanju.

Republički zavod za statistiku, posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je na godišnjem niovu značajan realni rast BDP zabeležen u sektoru građevinarstva, čak 34,7 odsto, dok je rast u sektoru informisanja i komunikacije 7,7 odsto, a u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane 5,4 odsto.

Ovo je veliki uspeh za Srbiju, uspeh koji daje vetar u leđa za još veće brojke i što kvaliteniju statistiku kojom možemo još više da se ponosimo.

Prosečna plata u Srbiji trenutno iznosi 510 evra, a tom cifrom uspeli smo da prestignemo većinu zemalja u regionu. Plate i penzije, pritom, beleže kontinuirani rast i isplaćuju se redovno.

Sprovođenjem investicionog projekta "Srbija 2025" prosečna plata na kraju 2025. godine iznosiće 900 evra, a penzija između 430 i 440 evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.