EVROPSKA UNIJA OPET DAJE MILIONE EVRA SRBIJI: Zna se i ko će dobiti te pare
EU i Srbija, Foto: Shutterstock

dobre vesti

EVROPSKA UNIJA OPET DAJE MILIONE EVRA SRBIJI: Zna se i ko će dobiti te pare

Dva projekta iz socijalnog i ekološkog sektora vezana su za Srbiju i njihova vrednost je 5,97 miliona evra

Objavljeno:

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) je prihvatio finansiranje osam projekata za pružanje tehničke pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji, saopštio je danas Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Projekti u vrednosti 8,2 miliona evra, koje finansira Evropska unija, obuhvataju digitalni, ekološki i socijalni sektor.

Dva projekta iz socijalnog i ekološkog sektora vezana su za Srbiju i njihova vrednost je 5,97 miliona evra.

Tri projekta su vezana za Albaniju i tiču se digitalne infrastrukture, uz grant od 0,85 miliona evra, dva projekta za Bosnu i Hercegovinu, od kojih se jedan odnosi na ekološki, a drugi na socijalni sektor, sa odobrenih 1,14 milion evra, a jedan projekat iz digitalnog sektora vezan je za Kosovo uz grant od 0,35 miliona evra.

Širokopojasni atlas, pametni gradovi, pametna sela, digitalna povezanost i računarska infrastruktura visokih performansi su oblasti odobrenih projekata iz digitalnog sektora.

RCC ukazuje na nalaz Balkanskog barometra da 78 odsto rukovodilaca u tom regionu smatra da su digitalne veštine veoma važne za poslovanje.

Savet pozdravlja i ostale odobrene grantove za projekte ekološkog i socijalnog sektora, gde su takodje potrebna značajna poboljšanja.

Digitalna integracija Zapadnog Balkana jedna je od okosnica Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor za period 2021-2024. godine.

Očekuje se da novi Regionalni ekonomski prostor bude odobren predstojeće jeseni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.