HITNO! NARODNA BANKA IZDALA SAOPŠTENJE: Devizne rezerve Srbije porasle, ovako nije bilo od 2000. godine
Foto: Shuter Stock

SAOPŠTENJE

HITNO! NARODNA BANKA IZDALA SAOPŠTENJE: Devizne rezerve Srbije porasle, ovako nije bilo od 2000. godine

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto prodala 250 miliona evra

Objavljeno:

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle su za 1,5 milijardi evra na kraju maja 2020. godine, dostigavši novi najviši nivo od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci.

Bruto devizne rezerve su na kraju maja iznosile 14,34 milijarde evra, što je za 1.55 milijardi više nego u aprilu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 159 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 12,18 milijardi evra, i veće su za 1.51 milijardi evra u odnosu na kraj aprila.

Povećanje bruto deviznih rezervi u maju rezultat je priliva po osnovu emitovanja evroobveznice Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu u nominalnom iznosu od 2,0 milijarde evra, pre svega radi obezbeđenja sredstava za sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom maja, pored pomenute prodaje evroobveznice, ostvareni su i po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 2,05 milijardi evra).

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu aktivnosti NBS na domaćjem deviznom tržištu i u potpunosti amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 92,6 miliona evra).

Ukupan neto efekat po osnovu prodaje deviza i svop aukcija NBS bio je 283 miliona evra, po osnovu razduženja države po kreditima 36,6 miliona evra, dok su odlivi po drugim osnovima iznosili 87,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju je iznosio 450,8 miliona evra i bio je za 73,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,85 milijardi evra.

U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto prodala 250 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, NBS je od januara do kraja maja neto prodala 875 miliona evra sa ciljem održanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, naročito značajne u ambijentu pojačane neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, navodi se u saopštenju NBS.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.