KO NEMA PRIJAVU PREBIVALIŠTA, NE DOBIJA 100 EVRA: Oni imaju vrlo malo vremena!
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

nezgodno

KO NEMA PRIJAVU PREBIVALIŠTA, NE DOBIJA 100 EVRA: Oni imaju vrlo malo vremena!

Poklon od oko 12.000 dinara, kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija, mogu dobiti samo ako se prijave

Objavljeno:

Penzioneri korisnici socijalnih novčanih davanja automatski su prijavljeni za 100 evra državne pomoći i ona im je već isplaćena. Ovo pravilo, međutim, ne važi za penzionere koji žive van Srbije. Novac zato nisu dobili oni koji godinama žive u Crnoj Gori i ostalim republikama bivše Jugoslavije. Oni imaju vremena do petka da pokušaju da se prijave preko portala Uprave za trezor ili kol-centra.

Poklon od oko 12.000 dinara, kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija, mogu dobiti samo ako se prijave.

Sudeći po podacima MUP, mnogi od njih neće moći da ispune uslove. Neophodno je da u Srbiji imaju aktivno prebivalište, što podrazumeva, prema zakonu, da je to mesto na kom žitelj stalno boravi. Naš Zakon o prebivalištu i boravištu ne isključuje državljanima Srbije da imaju prebivalište i u drugoj zemlji. Da bi imali prebivalište u Srbiji, neophodni su lična karta i državljanstvo.

Korisnik srpske penzije Jovan Mitrić (83), geodetski inženjer, ceo svoj radni vek proveo je u Srbiji, na Kosmetu, u Prištini, a danas živi u Budvi.

- Preko ovdašnje Komercijalne banke uredno sam primao penziju i pomoći koje je Srbija davala penzionerima - kaže Mitrić.

Na sličan problem su se našoj redakciji požalili vojni penzioneri Srbije koji žive na teritoriji bivše SFRJ.

NOVAC SVIMA DO PONEDELjKA

DO sada je 5.550.000 građana Srbije dobilo pomoć od 100 evra, dok će preostalih 450.000 građana dobiti novac do petka, 5. juna. Po rečima Siniše Malog, ministra finansija, oni koji se prijave tog poslednjeg dana, novac će dobiti najkasnije u ponedeljak, a ukupan broj građana koji će dobiti ovu vrstu pomoći od države preći će šest miliona!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.