OVU RATU NE MORATE DA PLATITE NI U JUNU! Moratorijum ističe TEK SLEDEĆEG MESECA
Mnogi klijenti koji su prihvatili tromesečni moratorijum bili su u zabludi, Foto: Stock

SJAJNA VEST

OVU RATU NE MORATE DA PLATITE NI U JUNU! Moratorijum ističe TEK SLEDEĆEG MESECA

Mnogi klijenti koji su prihvatili tromesečni moratorijum bili su u zabludi

Objavljeno:

Mirni smo još mesec dana kad je reč o otplati kredita. Tromesečni moratorijum, naime, ističe poslednjeg dana juna i svi kojima rate dospevaju posle toga moraće da ih plate. Obaveze prema banci moraće da izmire i oni kojima rata dospeva poslednjeg dana u mesecu ukoliko im banka nije naplatila ratu na kraju marta. Oni su bili oslobođeni martovske, aprilske i majske rate, pa će junsku morati da plate 30. u mesecu.

Mnogi klijenti koji su prihvatili tromesečni moratorijum bili su u zabludi, misleći da će već od 1. juna morati da plaćaju rate. Oslobađanje od ove obaveze, međutim, traje i tokom ovog meseca. Zbog toga su pojedine banke počele da šalju SMS poruke u kojima obaveštavaju ljude da ni ovog meseca ne moraju da plate ratu.

Podsetimo, čak 92 odsto klijenata prihvatilo je moratorijum, to jest nije izričito tražilo od banke da nastavi da plaća ratu. Beograđanka Jasmina Ilić kaže za Srpski telegraf da joj je ova mera države potpuno pomogla da preživi vreme korone.

- Radim u restoranu kao kuvarica, objekat je, naravno, bio zatvoren dva meseca i tokom tog perioda nisam primila ni dinar. A imam u banci kredit na 60 meseci čija je rata 11.000 dinara. Zaista ne znam kako bih to plaćala da nije ovoga. Prošle sedmice sam negde pročitala da od 1. juna moraju da se plaćaju rate, ali dobro je da to nije tačna informacija - kaže naša sagovornica.

Kako je Srpski telegraf već pisao, banke su tokom moratorijuma zaračunavale kamatu. Taj iznos će od jula biti raspoređen ravnomerno na sve preostale rate, o čemu će banke posebno obaveštavati klijente.

- To praktično znači da će vam kamata za ova tri meseca biti podeljena na preostale rate do kraja otplate kredita. Koliko će vam rata biti uvećana, zavisi od toga koliko vam je još rata ostalo do kraja. Naravno da će za one koji imaju još dosta do kraja otplate to uvećanje biti manje, gledajući svaku ratu pojedinačno. Po proseku koji smo vadili za našu banku, uvećanje za ratu od 10.000 dinara biće 150-200 dinara mesečno. Ipak, svaki klijent će biti pojedinačno obavešten koliko mu ubuduće iznose mesečne obaveze - objasnio nam je službenik jedne od najvećih banaka u Srbiji.

Kako je dodao, klijenti koji kasne sa izmirivanjem obaveza verovatno su primetili da tokom moratorijuma nije bilo uobičajenih poziva kojima su banke opominjale dužnike da uplate novac. Od jula se i to vraća na staro.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.