100 EVRA JE DO SADA TRAŽILO ČAK 4.078.000 GRAĐANA: Jedna kategorija NIKAKO NIJE MOGLA NI DA SE PRIJAVI
Novac / Ilustracija, Foto: Profimedia

VAŽNO

100 EVRA JE DO SADA TRAŽILO ČAK 4.078.000 GRAĐANA: Jedna kategorija NIKAKO NIJE MOGLA NI DA SE PRIJAVI

Dinamika isplate je pola miliona građana dnevno

Objavljeno:

Prijavljivanje za jednokratnu pomoć države od 100 evra se nastavlja i do juče ujutru je broj prijavljenih dostigao 4.078.000. Još oko dva miliona punoletnih građana je automatski prijavljeno, penzioneri i korisnici novčanih socijalnih davanja, kojima je 100 evra već isplaćeno. Ukupno sa ovom merom, iz budžeta Srbije za pomoć privredi izdvojeno je 5,1 milijarda evra.

Dinamika isplate državljanima Srbije, sa važećom ličnom kartom i aktivnim državljanstvom, koji su za 100 evra aplicirali preko portala Uprave za trezor na veb-adresi idp.trezor.gov.rs ili putem kol-centra 0800 101 100, jeste po pola miliona dnevno. Poslednji dan za prijavu je 5. jun, a svi koji se prijave tog dana novac će moći da podignu sa svojih računa do 7. juna.

Dok svi sugrađani kojima je tokom vanrednog stanja istekla lična karta mogu da se prijave za bespovratnu pomoć, premijerka Srbije Ana Brnabić nije mogla da potvrdi da li isto važi i za one kojima je ovaj lični dokument prestao da važi pre stupanja na snagu vanrednog stanja. Ipak, kako je objasnila, obaveza svih građana je da imaju ličnu kartu. Ako je istekla tokom vanrednog stanja ona se automatski produžava, a ako je pre toga, kako je rekla, minimum obaveza prema državi mora da se ispoštuje.

Prema Uredbi o dodeli ove pomoći, svi koji nisu stekli punoletstvo do dana stupanja na snagu ove uredbe o dodeli pomoći, 24. aprila, ne mogu da se prijave za 100 evra, i ako 18 godina napune tokom trajanje prijavljivanja, sve do 5. juna. Onlajn prijave traju od 13. maja, a dva dana kasnije počele su isplate automatski prijavljenim sugrađanima - za 1,7 primalaca penzije i za oko 160.000 korisnika novčane socijalne pomoći.

Premijerka se nije prijavila

Prema rečima premijerke Srbije Ane Brnabić, građani su se "skoro uniformno" prijavili za pomoć od 100 evra, što pokazuje da je to fantastična mera. Ona se, međutim, nije prijavila za ovu pomoć, jer je, kako je rekla, njen posao da građanima obezbedi da ih svi dobiju, i to što efikasnije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.