TROŠIMO PET PUTA VIŠE ENERGIJE NEGO EU ZBOG OVE STVARI: Na pomolu smo da rešimo taj problem, a do tada...
Dosadašnja ulaganja države u projekte energetske efikasnosti donela su uštedu od oko 40 odsto, Foto: Stock

VEOMA VAŽNO

TROŠIMO PET PUTA VIŠE ENERGIJE NEGO EU ZBOG OVE STVARI: Na pomolu smo da rešimo taj problem, a do tada...

Dosadašnja ulaganja države u projekte energetske efikasnosti donela su uštedu od oko 40 odsto

Objavljeno:

Srbija troši četiri do pet puta više energije od proseka EU i još uvek ima 300.000 kuća koje nisu termički izolovane. Zato su veoma značajna planirana ulaganja države od pola milijarde dinara, koja će u narednom periodu biti iskorišćena za unapređenje energetske efikasnosti škola, vrtića i domova zdravlja. Iz Vlade su najavili da će od naredne godine postojati i finansijska podrška građanima da to isto učine i sa svojim kućama i zgradama, da urade izolaciju, zamene stolariju i neefikasne uređaje u domaćinstvima.

Dragana Korica, iz organizacije Savet zelene gradnje Srbije, kaže da je veoma bitno da se domaćinstvima pomogne da što pre unaprede energetsku efikasnost.

- Na taj način bi se uštedela energija i smanjila emisija ugljen-dioksida i njegov negativan uticaj na životnu sredinu - objašnjava Korica, za "Novosti". - Prednosti su mnogobrojne, građanima će ovo kasnije doneti ekonomske koristi kroz smanjenu potrošnju za zagrevanje, a kao društvo ćemo imati čistiji vazduh.

Definisali prioritete

Dosadašnja ulaganja države u projekte energetske efikasnosti donela su uštedu od oko 40 odsto - kaže ministar Aleksandar Antić. - Energetska efikasnost je u vrhu prioriteta za Vladu Srbije. - Definisali smo je kao novi izvor energije, zato što verujemo da uštedama u potrošnji možemo da obezbedimo neke nedostajuće potrebe energije za Srbiju.

Ona ocenjuje da će napredak sigurno biti mnogo veći kada postojeće energente zamenimo obnovljivim izvorima, na čemu se, takođe, radi.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da će 500 miliona dinara, koji su predviđeni za objekte javne namene, ići preko budžetskog fonda, na osnovu konkursa na koji se javljaju lokalne samouprave.

- Do sada smo finansirali 77 projekata namenjenih energetskoj efikasnosti i ostvarena je ušteda energije oko 40 odsto - istakao je Antić. - U rehabilitaciju daljinskog sistema grejanja, u proteklih nekoliko godina je uloženo oko 130 miliona evra u 22 toplane širom Srbije.

U sledećoj fazi obezbediće se stručna i finansijska podrška građanima da svoje stanove i kuće učine efikasnijim. Ministar podseća da je uvedena naknada za tu namenu i ističe da se trenutno, uz pomoć Evropske komisije i Evropske banke za obnovu i razvoj, radi na formiranju Fonda za energetsku efikasnost.

- U domaćinstvima postoje tri ključna segmenta koja treba unaprediti, a to su loša izolacija i stolarija i vrlo neefikasni uređaji - kazao je ministar. - Uloga tog fonda će biti sufinansiranje i podrška građanima za projekte energetske efikasnosti koji će obuhvatiti te elemente.

On očekuje da će fond biti formiran do kraja ove, a da će od naredne, 2021. godine, krenuti pomoć domaćinstvima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.