JEDAN SRBIN JE USPEO DA POBEDI BANKU! Dobija odštetu od 2.344.000 dinara ZBOG KREDITA U ŠVAJCARCIMA
ilustracija, Foto: Printscreen

dobijen spor

JEDAN SRBIN JE USPEO DA POBEDI BANKU! Dobija odštetu od 2.344.000 dinara ZBOG KREDITA U ŠVAJCARCIMA

Prva prvostepena presuda

Objavljeno:

Prva presuda za ništavost valutne klauzule u CHF, doneta je posle stava Vrhovnog suda (VKS) od prošle godine. To je, kako objašnjava Dejan Gavrilović iz Efektive, prva prvostepena presuda, koja se u potpunosti oslanja na stav VKS, koji je predvideo ništavost valutne klauzule u CHF i njenu konverziju u evro.

U ovom konkretnom slučaju, radi se o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 švajcarskih franaka. Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od 10.800.000 din, a da bi indeksacijom tog kredita u evro, za isti period otplate vratio oko 8.350.000 din.

Sud je presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 dinara.

U Efektivi u narednom periodu očekuju još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u CHF.

Podsetimo, spor ovog tipa mogu da pokrenu svi korisnici CHF kredita, fizička i pravna lica i preduzetnici, za bilo koji tip kredita (stambeni, hipotekarni, biznis, potrošački itd), pod uslovom da nisu prihvatili Zakon o konverziji, tj. da je kredit u celosti otplaćen (svojevoljno ili prinudnim putem, plenidbom stana) pre donošenja Zakona.

Dakle, svi oni korisnici kojima su banke raskinule ugovore i prodale nekretnine do početka 2019, imaju pravo na pokretanje ovog postupka i sigurno obeštećenje sudskim putem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.