MALI: U petak se prihod od domaćeg poreza merio u desetinama milijardi dinara!
Siniša Mali, Foto: Sonja Spasić

srbija na dobrom putu

MALI: U petak se prihod od domaćeg poreza merio u desetinama milijardi dinara!

Podsetio je da je Srbija prvi kvartal u ovoj godini završila sa 5 odsto rasta naše ekonomije

Objavljeno:

U petak je zabeležen prihod domaćeg poreza u budžetu od 25,6 milijardi dinara, kazao je danas ministar finansija Siniša Mali i ocenio da sa te strane, kada su prihodi u pitanju, ide se po planu.

Mali je za TV Prva precizirao da je to domaći PDV koji je vezan za april, koji pokazuje da je bilo aktivnosti i u tom mesecu u vreme trajanja krize zbog virusa korone.

Podsetio je da je Srbija prvi kvartal u ovoj godini završila sa 5 odsto rasta naše ekonomije i kazao da kada se pogleda tabela Evrostata, evrozona zabeležila je minus 3,2, Francuska minis 5,4, Italija minus 4,8.

Kada su u pitanju zemlje sa kojima se, prema njegovim rečima Srbija takmiči po pitanju stope rasta BDP-a, u Litvaniji je zabeležen rast 2,5 odsto, u Mađarskoj 2,4, a u Srbiji 5 odsto.

"Ubedljivo smo najjači kada je u pitanju Evropa. Kada pogledate sve prognoze, od MMF-a, Svetske banke, svi kažu da će Srbija mnogo bolje proći nego sve ostale zemlje. Srbija će ove godine u Evropi biti broj jedan po stopi rasta našeg BDP-a", naglasio je Mali.

Kako kaže, ono što Srbija želi jeste da nema ni blagi pad našeg BDP-a nego da to bude pozitivan plus.

Ako se u tome uspe, kako navodi ministar, u doba najveće ekonomske krize koja je zadesila svet, Srbija je onda svakako pobedila.

Od naredne godine, kaže ministar, idemo na one stope koje MMF predviđa - 7,5 odsto, koje Srbiji daju za pravo da kaže da se brzo približavamo životnom standardu mnogo razvijenih zemalja.

Mali kaže i da očekuju da kroz razvojni program Srbija 2020 - 2025 narednih godina se dostigne i cilj penzije preko 400 evra, kao i prosečna plata preko 900 evra.

"To će biti dostižno bez obzira na krizu", kaže ministar i podseća da je kroz "Srbija 2020 - 2025" opredeljeno 14 milijardi evra za ulaganje u kanalizacione i vodovodne mreže, stanove za mlade, zdravstvo, autoputeve.

"Mi smo to pomerili par meseci zbog ove krize, ali apsolutno smo posvećeni tome. U narednih pet godina i plate će biti preko 900 evra i penzije preko 400 evra i to je dostižan cilj i za to se i borimo", izričit je ministar.

Takođe, Mali dodaje da ne bi smelo da se desi da neko javno, državno preduzeće, nije platilo svoje obaveze na vreme, istakao je danas ministar finansija Siniša Mali obrazlažući da je politika države tako definisana kako bi se podstakla i podržala privreda tokom krize izazvane epidemijom virusa korona.

Mali je za TV Prva kazao da bi voleo da sazna koja su to javna preduzeća, ako postoje, koja su odlagala plaćanja dobavljačima jer ne bi trebalo da ih bude.

"Voleo bih da popričam sa njima jer je jasno definisana naša politika. Sva javna preduzeća, cela država, mora da poštuje sve svoje obaveze u dan jer je to naš način da podstaklnemo i podržimo privredu tokom krize. S te strane, ne bi smelo da se desi da neko javno preduzeće nije platilo svoje obaveze na vreme", kazao je Mali.

Kako kaže, u paketu ekonomskih mera za podršku privredi su i krediti i to dve milijarde evra preko poslovnih banaka garantovanih kredita od strane države, a 200 miliona evra preko Fonda za razvoj.

Upitan za stanje velikih preduzeća koja rade u našoj zemlji bez obzira na vlasništvo, kao što su Fijat, Železara, RT Bor, koji su i naši najveći izvoznici, Mali kaže da je ova kriza sigurno uticala na njih jer su granice bile zatvorene, a privreda i proizvodnja je stala, pogotovu u automobilskoj industriji, pa povezano sa tim i crna metalurgija.

"Imamo takođe i program koji se odnosi na podršku velikim preduzećima, onima koji su imali prekid u radu država isplaćuje 50 odsto minimalaca, neka od tih preduzeća su i učestvovala u ovom programu i dobila podršku države, nemam prava da kažem koja, ali smo i tim velikim preduzećima pomogli i pomažemo", kazao je.

Ministar dodaje da kako kreće da se budi cela privreda u Evropi, očekuje da će oni pokrenuti svoju proizvodnju i dodaje da su svakodnevno u kontaktu sa njima.

Napominje da je sada Fijat dobio i podršku italijanske Vlade od 6,8 milijardi evra.

"Kako se dignu oni u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, tako i naša privreda ide dalje. U prethodnim krizama Srbija nije znala i nije imala čime da reaguje, a mi sada po prvi put u istoriji podržavamo privatni sektor - mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici nikada do sada nisu dobili ovakvu podršku", istakao je Mali.

Dodaje da su uz to rekli i da u javnim preduzećima nema otpuštanja, nema smanjenja plate i da penzije moraju biti sigurne.

Upitan da li će ove godine biti povećanja penzija, Mali kaže da ako bude bilo prostora za to, penzije će biti povećane, a da li će biti prostora, to zavisi od toga kako će privreda raditi narednih par meseci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.