STIŽE NOVAC ZA SVE ONE KOJI HOĆE HIBRIDNA VOZILA: Ministarstvo daje subvencije za eko-automobile
Stiže novac za hibridna vozila, Foto: Printscreen

zaštita životne sredine

STIŽE NOVAC ZA SVE ONE KOJI HOĆE HIBRIDNA VOZILA: Ministarstvo daje subvencije za eko-automobile

Prema rečima ministra Trivana, razmišlja se čak i kako da se podstakne vožnja automobila na gas

Objavljeno: 13.05.2020. 12:30h

Ministarstvo životne sredine počelo je da dodeljuje subvencije za eko-vozila i motore. Do sada je pristiglo osam prijava, od kojih je šest ispravno, a kod ostalih će biti dopunjena dokumentacija. Država je za ove podsticaje odvojila milion evra. Za kupovinu eko-automobila građani mogu da dobiju do 5.000 evra, a motori od 250 do 500 evra.

- Imali smo već prvu komisiju za električna i hibridna vozila i najbitnije je da smo počeli sa ovim subvencijama - rekao je za "Novosti" Goran Trivan, ministar životne sredine. - Izbijanje pandemije je malo usporilo sve, ali mislim da je sada ovo dobar početak. Nama je u interesu da se novac koji je namenjen za to i potroši. Isplaćivaćemo onim redom kako se ljudi budu prijavljivali.

Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila, koja imaju isključivo električni pogon, kao i automobila koje pokreće, uz atmosferski i električni pogon, hibrid, stupila je na snagu 21. marta. I od tog dana, svi građani mogu da se prijave za subvenciju. Ko god od građana bude dobio zeleno svetlo od konkursne komisije, može da pazari auto. Tek sa papirima da je vozilo kupljeno, novac leže na njegov račun.

I dok će za eko-automobile subvencija biti 5.000 evra, Ministarstvo životne sredine će za hibridna vozila da daje, u zavisnosti od vrste - 2.500 i 3.500 evra. Inače, ovom uredbom neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, kako bi se, bar delimično, poboljšao kvalitet vazduha.

Auto na gas

Prema rečima ministra Trivana, razmišlja se čak i kako da se podstakne vožnja automobila na gas. Kako nam je objasnio, subvencije za eko-vozila su važne, ali je od suštinskog značaja da se ozbiljno razmišlja o promeni vrste goriva u automobilima, kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine.

- Raspitujemo se sada koliko koštaju ti uređaji i kako bismo mogli da damo subvencije za to - ispričao nam je Trivan. - Vozila na gas mnogo manje zagađuju, a smanjuju i trošenje novca za gorivo. Želimo da stupimo u kontakt i sa "Fijatom" u Srbiji, jer su oni nekada proizvodili automobile koji su imali fabrički ugrađen aparat za gas.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novosti.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media