SINIŠA MALI SAOPŠTIO! Minimalac za 1.055.000 zaposlenih sutra na računima 232.000 preduzeća
Konferencija za medije, Foto: Beta / Milan Obradović

KZM

SINIŠA MALI SAOPŠTIO! Minimalac za 1.055.000 zaposlenih sutra na računima 232.000 preduzeća

Konferencija za medije

Objavljeno: 13:47h

Najvažnija, prva vest je da će Vlada Republike Srbije sutra na račun svih preduzeća koja su izrazila želju da im se pomogne, uplatiti prvu minimalnu zaradu za njihove zaposlene. Sutra će na račune 232.000 preduzeća biti uplaćeno oko 32 milijarde dinara za 1.055.000 zaposlenih, rekao je ministar finansija Siniša Mali na današnjoj konferenciji za novinare.

On je rekao da su preduzeća tražila i odlaganje poreza od 29,5 milijardi dinara i to je sve država Srbija prihvatila, što pokazuje stabilnost naših finansija.

Mali je govorio je o posledicama korona virusa na ekonomiju Srbije i najavio da građani mogu svoje zarade očekivati na računima čim poslodavcima "legne" novac od države.

Mikro, mala i srednja preduzeća

Reč je o isplati pomoći u visini minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru, odnosno subvencije 50 odsto minimalne zarade velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

"Svim preduzetnicima, paušalcima, malim preduzećima, država će uplatiti tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Dakle, tim preduzećima će država dati nešto više od 90.000 dinara direktno na račun, oko 750 evra", rekao je Mali.

foto: Shuter Stock

Kada je reč o velikim pravnim licima, oni imaju pravo na bespovratna novčana sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata na njihove račune će takođe početi sutra u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart, a zatim u junu i julu.

Ovaj dan je veoma važan jer pokazuje koliko je država jaka i da smo spremni da ga ispunimo, rekao je Mali.

"Imamo novca, najveći teret reformi preuzima država na sebe, hvala preduzećima koja su verovala u ovaj program. Taj novac u istom iznosu će dobiti za mesec dana i posle još jednom za mesec dana", dodao je Mali.

Ministar finansija istakao je da se tokom korona krize 7.317 ljudi prijavilo Nacionalnoj službi za zapošljavanje, što znači da je toliko radnika ostalo bez posla. On je naveo da to nije malo, ali da je značajno manje od svih drugih zemalja koje su pogođene pandemijom.

Medicinski radnici dobili uvećane plate

Siniša Mali je dodao da su ove nedelje isplaćene i uvećane zarade medicinskim radnicima za 10 procenata i napomenuo da je reč o trajnom povećanju, a ne privremenom, kako je moglo da se čuje iz nekih izvora.

Pravo na pomoć države imaju preduzetnici, paušalci, poljoprivrednici, mikro, mala i srednja preduzeća, a uslov je da nisu smanjila broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Dobre vesti i za penzionere

Kako je istakao, lepih vesti ima i za najstarije sugrađane jer su već uplaćene penzije za april, za vojne i poljoprivredne penzionere, a ostali će dobiti svoje penzije 9. i 10 .maja. Takođe, u martu je penzionerima isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara.

Spremni i za gori scenario

Ministar je naglasio da po pitanju naše ekonomske politike može da kaže da je kroz rebalans budžeta u potpunosti sproveden program ekonomskih mera i da imamo sav novac da se on sprovede do kraja. Takođe, vodi se računa o visini javnog duga i stabilnosti javnih finansija, a isplaćujemo i sve svoje obaveze i penzije i minimalce na vreme.

"Pratimo situaciju u svetu, Srbija je trenutno potpuno stabilna i sigurana i nemamo problem sa obavezama i tako će biti do kraja godine. Uvek smo spremni za gori scenario, što stalno govori i predsednik Vučić. Naše projekcije su uvek mnogo konzervativinje i gore nego što stvarno očekujemo", rekao je Siniša Mali i napomenuo da to da li će doći do goreg scenaria ne zavisi od nas, ali da smo u svakom slučaju spremni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.