SJAJNE VESTI: 4 države će BOLJE PODNETI ekonomsku krizu posle korone, među njima je i jedna koju MNOGO VOLIMO!
Griveson je naveo i da je prednost Srbije za razliku od Hrvatske ili Crne Gore što nije zavisna od turizma, Foto: Pixabay

PROCENE

SJAJNE VESTI: 4 države će BOLJE PODNETI ekonomsku krizu posle korone, među njima je i jedna koju MNOGO VOLIMO!

Griveson je naveo i da je prednost Srbije za razliku od Hrvatske ili Crne Gore što nije zavisna od turizma

Objavljeno: 06.05.2020. 11:37h

Većina zemalja centralne, jugoistočne i istočne Evrope suočena je s najtežom recesijom od početka devedesetih godina prošlog veka, a eksperti Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) očekuju da će Srbija biti među zemljama koje će biti najmanje pogođene ekonomskom krizom usled pandemije korona virusa.

Srbija uz Poljsku, Moldaviju i Kazahstan spada u zemlje koje imaju veće fiskalne resurse i koje su manje zavisne od trgovine i poljoprivrede, konstatovali su na video konferenciji za štampu direktor WIIW Mario Holcner i njegov zamenik Ričard Griveson.

Sa velikim padom BDP-a, prema njihovim rečima, biće suočene Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Slovačka, Letonija, koje su posebno zavisne od trgovine i pre svega turizma.

Tako na primer za Hrvatsku u ovoj godini WIIW predviđa pad BDP-a za 11 odsto, a za Crnu Goru za 8 procenata.

Na drugoj strani Srbiji se prognozira pad BDP-a u ovoj godini za 4 odsto, a već za iduću godinu rast od četiri procenata.

U prognozi WIIW navedeno je da je Srbija među zemljama centralne, jugoistočne i istočne Evrope koje će biti manje pogođene krizom zahvaljujući ambicioznim planovima fiskalnog stimulisanja, kao i manjom zavisnošću od turizma.

Međutim, kako navode, strane direktne investicije i izvoz ove i iduće godine biće pogođeni krizom.

Na pitanje Tanjuga koji su faktori koji su doprineli da Srbija bude manje pogođena aktuelnom krizom, Holcner je kazao da Srbija ima potencijal da dobro izađe iz ove krize.

"Srbija je zajedno sa Severnom Makedonijom na putu da postane važan deo automobilskog klastera u centralnoj i istočnoj Evropi. Srbija ima potencijal da dobro izađe iz krize", objasnio je Holcner.

Kazao je da Srbija poput većine zemalja Zapadnog Balkana ima prednost što ne zavisi od drugih kada je reč o poljoprivrednom sektoru.

foto: Print Screen Youtube

Srbija, prema Holcneru, manje zavisi od globalnih efekata.

I Griveson kaže da je Srbija u poređenju sa ostatkom regiona manje pogođena krizom, a ujedno će se, dodaje, i brže oporaviti.

"Mislim da će poljoprivredni sektor imati važnu ulogu u drugoj polovini godine", dodao je.

On napominje da Srbija na osnovu svoje ekonomske politike i veličine može više podržati svoju privredu nego druge zemlje u regionu.

Slažže se s ocenom da je veoma važno što je Srbija uključena u evropsku automobilsku industriju i da bi to kada usledi oporavak u Aziji mogla biti prednost.

Griveson je naveo i da je prednost Srbije za razliku od Hrvatske ili Crne Gore što nije zavisna od turizma.

Govoreći o Austriji, eksperti WIIW su konstatovali da bi njena prednost mogla biti što je privreda vezana za istočnoevropske zemlje, pre svega višegradski prostor.

Inače, WIIW prognozira u ovoj godini da bi uzdržanost potrošača mogla da se nastavi, da će kamate i inflacije ostati dugo niske, te da bi moglo doći do povećanja poreza.

U narednom periodu, navode, mogla bi se povećati uloga države u privrednom životu.

Nakon jedne pauze doćiće do novog nedostatka radne snage i automatizacije.

WIIW prognozira dalji jak uticaj Kine, a u zaključcima ističe da je ovo po svetsku privredu najteža godina od 1930-te, te smatraju da će prednosti imati zemlje koje imaju bolji zdravstveni sistem i veće poreske kapacitete.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media