GORIVO JE PALO SA CENOM, A OVE NEDELJE JOŠ JEDNO SNIŽENJE: Konačno nam stižu dobre vesti!
Cene goriva u Srbiji padaju, ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

gorivo

GORIVO JE PALO SA CENOM, A OVE NEDELJE JOŠ JEDNO SNIŽENJE: Konačno nam stižu dobre vesti!

"Imaćemo niže cene goriva nego ikada", rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), govoreći o novim cenovnicima u Srbiji.

Objavljeno:

Cene goriva u Srbiji nastavljaju da padaju. Samo u poslednjih nedelju dana i benzin i dizel na pojedinim pumpama pojeftinili su po 4 dinara, pa litar evrodizela sada košta 136 dinara, a benzina 126 dinara. To je najniža cena naftnih derivata u Srbiji od 2015. godine.

Od februara do danas pojeftinjenje je dostiglo i više od 30 dinara po litru, a glavni razlozi za pojefitnjenje su kretanje cena nafte na svetskom tržištu, značajan pad tražnje za gorivom i gomilanje zaliha koje je prethodne nedelje u jednom momentu dovelo i do pada cene barela ispod nule.

"Imaćemo niže cene goriva nego ikada", rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), govoreći o novim cenovnicima u Srbiji.

Poznavaoci ocenjuju i da nove cenovnike treba očekivati tokom maja, ali i u junu, imajući u vidu da je za prelivanje cena sa svetskog tržišta na Srbiju potrebno oko dva meseca. Tada, naime, nafta kojom se ovih dana trguje na svetskim berzama stiže u našu zemlju.

U kompaniji NIS za "Blic Biznis" kažu da su maloprodajne cene benzina (bez pdv, akcize i naknada) smanjene u odnosu na pre mesec dana za 22,1 odsto , a dizela za 20 odsto.

"Samo u proteklih nedelju dana maloprodajne cene benzina su smanjene za 6,8 odsto, a dizela za 6 odsto. Imajući u vidu trendove, ove nedelje se može očekivati dodatno sniženje cena naftnih derivata na maloprodajnim objektima NIS", naveli su u ovoj kompaniji i istakli da i u uslovima vanrednog stanja garantuju sigurno snabdevanje srpskog tržišta i državnih službi.

U Hrvatskoj i Crnoj Gori još jeftinije

I u komšiluku cene nastavljaju da padaju, pa su tako u Hrvatskoj sve vrste goriva od ponoći dodatno pojeftinile. Evrosuper 95 u proseku košta 7,7 kuna ili 120 dinara za litar. Litar dizela istovremeno staje 116 dinara.

Cena evrodizela u Crnoj Gori pala je na 105 dinara, lož ulja na 100 dinara, a cena benzina 95 i 98 najverovatnije će se zadržati na nivou do 120 dinara, pišu tamošnji mediji. Maksimalne maloprodajne cene goriva u ovoj susednoj državi usklađuju se svakog drugog ponedeljka, u zavisnosti od promene cena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i valutnog odnosa evra i američkog dolara.

Iz Udruženja naftnih kompanija podsećaju da je pojeftinjenje goriva u Srbiji uglavnom posledica njihovih odluka, pošto država i dalje u ceni svakog litra učestvuje sa 82 dinara.

"Udeo države u prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina u Srbiji je 56 odsto, u ceni dizela 53,6 odsto i ceni TNG-autogasa 46,7 odsto. U ceni litra cena sirove nafte učestvuje samo sa 20 do 25 odsto", objasnio je Tomislav Mićović.

Pored fiskalnih obaveza u koje spadaju akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za unapređenje energetske efikasnosti i PDV, proizvođači i trgovci derivata nafte u Srbiji imaju obavezu da za svaki litar goriva koji stave na tržište plate i naknadu za markiranje goriva i naknadu za monitoring kvaliteta goriva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.