POJEFTINJENJU GORIVA JE DOŠAO KRAJ: U Srbiji derivati jeftiniji za 24 dinara, sledi nam DRASTIČNI SKOK?!
Nafta / Ilustracija, Foto: Profimedia

PROIZVOĐAČI NAFTE DONELI ODLUKU

POJEFTINJENJU GORIVA JE DOŠAO KRAJ: U Srbiji derivati jeftiniji za 24 dinara, sledi nam DRASTIČNI SKOK?!

Postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za dva meseca, počevši od 1. maja

Objavljeno:

Najveći proizvođači sirove nafte uspeli su da postignu dogovor da smanje proizvodnju kako bi podstakli njenu cenu, a koja je zbog prekomernih količina došla na nezapamćeno nizak nivo 20 dolara za barel.

Nakon četiri dana polemike, Organizacija zemalja izvoznica nafte, Rusija i drugi proizvođači, koji čine grupu OPEK +, složili su se da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, što je oko 10 odsto svetske ponude, a kako bi podržali cene "crnog zlata."

Postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za dva meseca, počevši od 1. maja.

I to je, složili su su najveći igrači na svetskom tržištu derivata nesumnjivo dobra vest za globalnu naftnu industriju koja je je prethodnih nekoliko meseci nesumnjivo bila na udaru.

Cena barela je, naime, početkom godine, koštala i više od 60 dolara. Prethodne nedelje je barel išao i ispod 25 dolara, a da sporazum nije postignut bio bi i 15 dolara. I nesumnjivo bi, na neko određeno vreme, značio početak kraja naftne industrije.

- I sada, nakon dogovora na svetskom niovu treba očekivati dalji rast cene. Kojim tempom, neizvesno je reći, ali ono što je sigurno jeste da cena goriva na svetskom niovu sada neće imati osnov i računicu da ide na dole, već u suprotnom smeru - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija u Srbiji.

I gde je Srbija u celoj priči? Na mestu, kažu poznavaoci, gde i druge zemlje sveta. Gorivo je u našoj zemlji od februara pojeftinilo za više od 20 dinara po litru. Nije pojefitnjenje došlo odjednom i mnogi građani ga nisu toliko osetili, jer je cena blago na dole išla gotovo svakodnevno.

- I to je pojeftinjenje došlo najvećim delom zahvaljujući naftnim kompanijama, ne državi i njenim zahvatanjima. I danas u ceni svakog litra država Srbija učestvuje sa 82 dinara - kaže Mićović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.