AKO STE PRIHVATILI MORATORIJUM, ovo su 3 načina otplate kredita! MORATE DA ZNATE ŠTA VAS ČEKA
Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić

računica

AKO STE PRIHVATILI MORATORIJUM, ovo su 3 načina otplate kredita! MORATE DA ZNATE ŠTA VAS ČEKA

Građani koji su prihvatili moratorijum imaće više načina kako taj dug od tri mesečne rate da vrate banci nakon isteka zastoja u plaćanju

Objavljeno:

Oko 94 odsto građana i 92,9 odsto preduzeća koji imaju obaveze prema bankama odlučilo se da prihvati mogućnost zastoja u otplati kredita u naredna tri meseca, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

Građani koji su prihvatili moratorijum imaće više načina kako taj dug od tri mesečne rate da vrate banci nakon isteka zastoja u plaćanju.

U prvom slučaju klijentima će biti za tri meseca produžen rok otplate, a kamata tokom tri meseca moratorijuma pripisaće se glavnici, pa će rata nakon što klijent nastavi sa plaćanjem biti za koji evro veća.

U drugom slučaju, ako klijent odluči da u junu, nakon isteka moratorijuma isplati sve tri rate odjednom, ništa se ne menja i iznos rate i broj rata do kraja ostaje isti, osim što je to veliko novčano opterećenje i ta junska rata koštala bi 33.283 dinara.

Na kraju postoji i mogućnost da klijent u junu isplati uz redovnu ratu i kamatu za prethodna tri meseca, što je iznos od 9.403 dinara, a to bi obezbedilo da visina rate ostane kao i pre moratorijuma, dok će rok otplate, kao i broj rata, biti produžen za tri meseca.

Banke uvek na dobitku

Dejan Gavrilović iz udruženja korisnika finansijskih usluga „Efektiva“ ističe da je bankama i u ovoj situaciji omogućena zarada.

Kada će biti 100 evra za građane?

- Ono što nama smeta jeste što je Narodna banka dozvolila da se kamate tokom ta tri meseca pripišu glavnici i onda se faktički plaća dupla kamata - kaže Gavrilović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.