SVE EKONOMSKE MERE VLADE SRBIJE NA JEDNOM MESTU: Usvojena su ova četiri paketa, tiču se svih nas!
Ilustracija, Foto: Thinkstock

vanredno stanje

SVE EKONOMSKE MERE VLADE SRBIJE NA JEDNOM MESTU: Usvojena su ova četiri paketa, tiču se svih nas!

Program se sastoji iz četiri seta mera, od kojih je za obične građane najvažniji onaj o očuvanju zaposlenosti kod preduzetnika, mali i srednjih preduzeća

Objavljeno:

Vlada Srbije je 31. marta 2020. predstavila program paketa mera za pomoć privredi pogođenoj posledicama epidemije korona virusa.

Šta taj paket sve sadrži?

Paket mera su vrednosti od 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg državnog budžeta, ili 11 odsto BDP-a, finansiranje će se iz unutrašnje rezerve i zaduživanja na domaće i inostranom finansijskom tržištu. Ne planira se ušteda smanjenjem plata u javnom sektoru i penzija.

Program se sastoji iz četiri seta mera, od kojih je za obične građane najvažniji onaj o očuvanju zaposlenosti kod preduzetnika, mali i srednjih preduzeća. One koji imaju svoje biznise prioritet će biti setovi mera koji se odnosi na – trenutno preživljavanje a potom i oporavak, Time se bave setovi mera za održavanje likvidnosti – pre svega poreske olakšice - a potom i za obnavljanje posla i razvoj – kroz kreditnu podršku.

Četvrti set mera je usmeren na najširu populaciju i simbolične je prirode iako dosta košta. Radi se o direktnom plaćanju iz budžeta svakom punoletnom građaninu zemlje, kao znak podrške i ekonomske snage države.

PRVI SET MERA – POREZI I DOPRINOSI

- odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu do 24 rate bez kamate, s početkom otplate najranije u januaru 2021. godine.

- odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih i odlaganje plaćanja poreza na prihod od samostalnih delatnosti svih preduzetnika.

- odlaganje plaćanje akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu 2020.

- oslobođenje od plaćanja PDV na donacije namenjene borbi protiv epidemije.

Osnovni uslovi za primenu ove mere su identični za sve poslodavce bez obzira na njihovu ekonomsku snagu. Ova mera će inicijalno koštati budžet 1,3 milijarde evra u tom periodu neuplaćenih prihoda.

DRUGI SET MERA – SUBVENCIJA MINIMALNE ZARADE

- svim zaposlenima za stalno kod preduzetnika i u mikro, malim i srednjima preduzećima isplatiće se iznos minimalne zarade za tri meseca.

*Isplaćivaće se mesečno, u protivvrednosti od 250€ po radniku, s početkom od polovine maja.

- svim zaposlenima za stalno u velikim preduzećima, koji su poslati na prinudne odmore zbog obustave rada ili smanjenog obima poslovanja, isplatiće se subvencija 50% minimalne zarade.

*Ovaj iznos je manji zato što ti radnici dobijaju 60 odsto od redovne zarade od svojih firmi kada su na plaćenom odsustvu.

Velike firme imaju i uslov za ovu meru – za vreme vanrednog stanja nisu smele da otpuste više od 10 odsto ukupnog broja stalno zaposlenih radnika.

U sektoru preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća u srpskoj privredi radi 900.000 ljudi, pa je za ovu meru planirano oko 830 miliona evra (97,3 milijarde dinara).

foto: Nebojša Mandić

TREĆI SET MERA – KREDITNA PODRŠKA

- preduzetnicima, kao i mikro, malim i srednjim preduzećima, ali i poljoprivrednim gazdinstvima i zadrugama biće dostupni krediti za održavanje likvidnosti i obrtna sredstava preko Fonda za razvoj Republike Srbije.

Vrednost ovog paketa je 200 miliona evra, a radi se o kreditima koji će imati kamatnu stopu od 1% (indeksirano u evrima) i grejs period.

- preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, i poljoprivrednim gazdinstvima i zadrugama biće dostupni i povoljni komercijalni krediti banaka za koje će garantovati Republika Srbija.

Kamate na ove dinarske kredite trebalo bi da iznose, kako je to najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, oko 3,75% (belibor, plus marža od 2%), i takođe će biti određeni grejs period.

Ukupna vrednost programa predviđenih ovom merom iznosi oko dve milijarde evra.

ČETVRTA MERA – SVAKOM PUNOLETNOM 100€

- Svakom punoletnom građaninu Srbije iz budžeta će se isplatiti 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ova mera primeniće se mesec dana po okončanju vanrednog stanja zbog epidemija korona virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.