Nude vam fensi kopiju Ajfona ili Samsunga na Fejsu? Ne nasedajte, kvare se za 7 dana! (FOTO)
Foto: Facebook

Ne bacajte pare:!

Nude vam fensi kopiju Ajfona ili Samsunga na Fejsu? Ne nasedajte, kvare se za 7 dana! (FOTO)

Cene su neverovatno niske, pa se tako telefoni koji se u redovnoj prodaji u ovlašćenim prodavnicama mogu nabaviti za 50, 60 i 70 hiljada dinara, na ovim stranama nude od 15.000 do 20.000 dinara
Objavljeno:

Na društvenoj mreži Fejsbuk u poslednjih nekoliko meseci pojavilo se nekoliko desetina stranica na kojima se nude jeftini mobilni telefoni koji su kineske i arapske kopije svetski poznatih brendova. Cene su neverovatno niske, pa se tako telefoni koji se u redovnoj prodaji u ovlašćenim prodavnicama mogu nabaviti za 50, 60 i 70 hiljada dinara, na ovim stranama nude od 15.000 do 20.000 dinara. Komentari koji stoje ispod postova koji se nude, kao i generalne ocene sa strane uglavnom su pune korisnika koji u superlativu pričaju o ovim proizvodima, i koji naglašavaju da su ovi telefoni "super" "strava" i "ekstra". Njihovo mišljenje se može sveti u jednom komentaru: "Zašto da plaćam od 500 do 1000 evra za telefon, kada mogu da ga kupim za 150, a pritom izgleda identično originalu?"

foto: Facebook
Međutim, nije sve to tako, i prema rečima vlasnika nekoliko servisa u centru Beograda, to je klasična "kupovina mačke u džaku". - Gotovo svi telefoni koji se prodaju preko Fejsa i koji predstavljaju kopije svetskih proizvođača su po pravilu "krajcovane" perfomansama, i po svojoj funkciji ne mogu ni da priđu originalnim proizvodima. Pored toga što se veoma lako kvare, i što nakon toga, možete slobodno da ih bacite, jer rezervnih delova gotovo da nema, od memorije do kamere je nekoliko puta slabije od originalnih proizvoda - kaže Saša Trajković, vlasnik servisa za popravku mobilnih telefona na Zvezdari.
foto: Reuter
Stručnjaci, koji se bave praćenjem tehnologija i dostignuća se takođe slažu da nije pametno kupovati ovakve mobilne telefone jer garancije ne postoje, i može veoma lako da vam se desi da posle nekoliko dana ostanete bez aparata.
foto: Facebook
- Kineski telefoni su uređaji proizvedeni od strane kompanija koje posluju u okviru svog brenda, odnosno svog imena ukoliko još nisu kreirali brend. Kopije su telefoni proizvedeni od strane “fantom” kompanija kojima se teško ulazi u trag i koji svoje proizvode obeležavaju sa iPhone, Samsung, LG, HTC i slično. Znači kopije nemaju svoj brend već koriste tuđ u nameri da osiguraju svoju profit i prodaju. Često se dešava da “kompanije”, ako ih tako možemo nazvati, koje proizvode kopije nisu nigde ni registrovane i na taj način dodatno izbegavaju troškove plaćanje poreza i slično - navodi se na jednom od foruma koji prati razvoj mobilnih telefona.
foto: Reuter
Na njemu se još i dodaje da pojedine kopije odaju utisak originala, kao i da je ipak poslednja odluka na kupcu da li će reskirati da kupi "falš" proizvod.
foto: Facebook
- Ukoliko neko želi da baci 20.000 dinara i da bude srećan nekoliko dana jer šatro ima novi android telefon, a da za nedelju dana mu prsne bez ikakvog razloga, niko ga na svetu ne može odgovoriti od toga - ocenjuje Trajković, koji se već 10 godina bavi popravkom mobilnih uređaja. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.