PADAJU CENE AKCIJA NA SVETSKIM TRŽIŠTIMA: Globalna ekonomija tone u recesiju
Najveća svetska berza najviše je pala u sredu, više od 4 odsto, Foto: Stock

POSLEDICA VIRUSA

PADAJU CENE AKCIJA NA SVETSKIM TRŽIŠTIMA: Globalna ekonomija tone u recesiju

Najveća svetska berza najviše je pala u sredu, više od 4 odsto

Objavljeno:

Cene akcija na svetskim berzama pale su prošle nedelje, nakon niza podataka koji pokazuju da zbog posledica širenja korona virusa najveće svetske privrede uranjaju u recesiju. Na Vol Stritu je indeks Dau Džons prošle nedelje skliznuo 2,7 odsto, na 21.052 boda, dok je S&P 500 pao 2,1 odsto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 procenata, na 7.373 boda, prenosi portal SEEbiz.

Najveća svetska berza najviše je pala u sredu, više od 4 odsto, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp pozvao Amerikance da slede stroge mere socijalnog distanciranja uoči "dve teške nedelje“ u kojima bi u SAD od korona virusa moglo umreti između 100.000 i 240.000 ljudi.

"Apsolutno je ključno za američki narod da sledi smernice idućih 30 dana. To je pitanje života i smrti", kazao je Tramp na konferenciji za novinare.

foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

"Nakon Trampovog upozorenja da će situacija biti gora pre nego što se poboljša, ulagači su shvatili da će problemi s virusom potrajati duže nego što su očekivali“, kaže Chris Zaccarelli, direktor u firmi Independent Advisor Alliance.

Nedelju dana ranije su cene akcija na Vol Stritu snažno porasle, zahvaljujući korekciji nakon prethodnog oštrog pada i nadi ulagača da će monetarne i fiskalne podsticajne mere ublažiti ekonomske štete.

No, sasvim je jasno da će najveća svetska privreda uroniti u recesiju, s obzirom na to da su zbog mera suzbijanja virusa paralizovani mnogi delovi privrede.

Projekcije, koje je objavila budžetska kancelarija američkog Kongresa, pokazuju da bi u drugom tromesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD mogao pasti za više od 7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U međuvremenu, broj zaraženih korona virusom u svetu premašio je 1,1 miliona, dok je broj umrlih premašio 62.000. Kako se još ne vidi kraj širenju virusa u svetu, jasno je da će posledice po privrede biti velike.

foto: Pixabay

Svi makroekonomski pokazatelji upućuju na to. Među ostalim, u petak je objavljeno da je u SAD u martu broj zaposlenih pao za 701 hiljadu, čime je naglo prekinut trend rasta zaposlenosti koji je trajao rekordnih 113 meseci.

"Čini se da će ovo tržište 'medveda' potrajati. Što duže ljudi ostanu od kuće, to će privredi trebati više vremena da se ponovo pokrene, a zaradama kompanija da se oporave“, kaže Zaccarelli.

Uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izveštaja američkih kompanija, a mnoge su već smanjile procene svojih rezultata u prvom tromesečju.

Stoga analitičari u anketi Rojtersa procenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 4,3 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u drugom 10,9 odsto, što znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

Nakon prošlonedeljnog pada, S&P 500 indeks u minusu je oko 27 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo, dostignut 19. februara, što znači da je izbrisano oko 7.000 milijardi dolara tržišne vrednosti akcija u sastavu tog indeksa.

foto: Shuterstock

I evrozona uranja u recesiju. U petak je kompanija IHS Markit objavila da je indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u martu potonuo rekordnih 21,9 bodova u odnosu na februar, spustivši se na 29,7 bodova, najniži nivo otkada je londonska firma počela prikupljati i obrađivati podatke.

"Podaci upućuju na zaključak da je godišnja stopa pada privrede evrozone već blizu 10 odsto, a najgore neizbežno tek dolazi u bliskoj budućnosti", tumači glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

Zbog toga su i na evropskim berzama cene akcija prošle nedelje. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 odsto, na 5.415 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 odsto, na 9.525 bodova, a pariski CAC 4,5 odsto, na 4.154 boda.

Na Tokijskoj berzi je, pak, Nikkei indeks potonuo 8,1 odsto, na 17.820 bodova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.