EVO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU AKO STE CEO DAN KUĆI: 6 trikova za koje niko ne zna, prelopoloviće vam račun
Ovo su saveti kojim možete uštedeti novac, Foto: Stefan Jokić

dobra preporuka

EVO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU AKO STE CEO DAN KUĆI: 6 trikova za koje niko ne zna, prelopoloviće vam račun

Evo kako možete uštedeti električnu energiju

Objavljeno: 02.04.2020. 21:12h
  • 4

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako, uz sitne promene navika, u domaćinstvima možete racionalno da koristite energiju i uštedite novac.

Gradska uprava Beča je na primer, od početka korona virusa zabeležila za jednu petinu manje potrošnje struje. Sada se veća potrošnja preselila u domaćinstva, jer većina radi od kuće a i školska nastava se odvija onlajn od kuće.

Evo nekoliko mera za uštedu energije:

1. Koristiti produžni kabl sa više priključaka i dugmetom za uključivanje. Kada završite posao samo pritisnete jedno dugme i svi aparati su isključeni. Pažnja! To ne važi za inkdžet-štampače. Oni se ne priključuju na produžni kabl.

2. Isključite skrinsejver: Zaštitnik ekrana povećava potrošnju struje i kod modernih monitora nije potreban. Umesto toga, bolje je aktivirati „isključi monitor“.

3. Koristiti „sleep mode“: Kompjuter i monitor treba da budu prebačeni na taj režim. Ovo podešavanje se nalazi na kontrolnoj tabli, pod stavkom „power option“. Drugačije od modusa „stand-by“, kod „sleep“ modusa je kompjuter potpuno isključen i pored toga vrlo brzo može da se startuje.

4. WLAN-ruter isključiti: Ukoliko ruter nije stalno uključen, takođe može da se uštedi struja. Jer, čak i kada se WLAN ne koristi, ruter troši struju. Zbog toga ga treba noću isključiti.

5. Koristite dnevno svetlo: Čak i pozicija radnog stola može da vam uštedi struju. Radno mesto postavite ispred prozora. Kada je tmurno napolju koristite lampe čija svetlost može da se podešava, da ne svetle punim kapacitetom.

6. Aparati za zabavu imaju različitu potrošnju struje. Na primer, konzole za igrice troše struju duplo više nego televizor.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media