VUČIĆEV EKONOMSKI POJAS ZA SPASAVANJE: Ove mere će država uvesti u privredu zbog PANDEMIJE
Aleksandar Vučić, Foto: Instagram printscreen/buducnostsrbijeav

ŠTA SE OČEKUJE

VUČIĆEV EKONOMSKI POJAS ZA SPASAVANJE: Ove mere će država uvesti u privredu zbog PANDEMIJE

Ovaj svojevrsni pojas za spasavanje ekonomske egzistencije ljudi, velikih i malih preduzeća i poljoprivredne proizvodnje, kako je predsednik Vučić otkrio gostujući sinoć na tv Prva, vredan je pet milijardi evra

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviće sutra detaljan paket mera podrške za privredu i građane kako bi lakše prebrodili krizu izazvanu svetskom pandemijom koronavirusa.

Ovaj svojevrsni pojas za spasavanje ekonomske egzistencije ljudi, velikih i malih preduzeća i poljoprivredne proizvodnje, kako je predsednik Vučić otkrio gostujući sinoć na tv Prva, vredan je pet milijardi evra.

To je, prema raspoloživim podacima, daleko veći iznos u odnosu na ekonomske "korona pakete" koje su donele neke od zemalja u regionu. Primera radi, slovenački premijer Janez Janša najavio je sinoć "megazakon" pomoći stanovništvu i privredi težak 3,0 milijarde evra, za prevladavanje posledica epidemije virusa Covid-19.

Hrvatska je prošle nedelje usvojila mere u vrednosti 3,9 milijardi evra za pomoć domaćoj privredi i građanima u aktuelnoj krizi, a vlasti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji još nisu preduzele takve poteze.

Srpska velika i mala preduzeća, preduzetnici, zanatlije, paori, domaćinstva i građani generalno, mogu, dakle, da računaju na olakšice i konkretnu finansijsku pomoć države, jer imamo stabilnu ekonomsku i fiskalnu situaciju, a zahvaljujući monetarnoj politici NBS i visoke devizne rezerve, stabilan kurs dinara, umeren nivo inflacije…

Predsednik Srbije je nagovestio neke od mera iz najavljenog paketa, među kojima su pomeranje roka za plaćanje poreza i doprinosa, kao i plaćanje akontacije poreza na dobit na sledeću godinu, zatim ubrizgavanje dve milijarde evra iz banaka preko garancijskog fonda za likvidnost preduzeća, podrška malim i mikro preduzećima u vrednosti 700 miliona evra...

Takođe, država namerava da tri meseca isplaćuje minimalne zarade zanatlijama čiji posao "hramlje" zbog korona krize, da olakša uslove zaduživanja preduzeća putem davanja garancija, a planira i jednokratnu isplatu po 100 evra svim punoletnim građaima Srbije… Brojne države sveta donele su slične pakete mera u ratu protiv koronavirusa, koji je usmrtio hiljade ljudi širom planete, paralisao svakodnevni život i gurnuo globalnu ekonomiju u još goru krizu od one iz 2008.godine.

foto: Printscreen/Prvatv

Prema nedavnoj računici CNN Biznisa, vodeće svetske ekonomije, uključujući Sjedinjene Države, Evropu, Japan, Kinu, Indiju i druge, ukupno su do sada najavile pakete u vrednosti od sedam biliona dolara državne potrošnje radi smanjenja uticaja pandemije na njihove ekonomije.

Te mere takođe uključuju garancije za zajmove, poreske olakšice, kao i aktivnost centralnih banka na štampanju novog novca radi kupovine aktiva poput obveznica i akcionarskih fondova.

Ubedljivo najobimniji paket donela je najveća svetska ekonomija, SAD, vredan dva biliona dolara.

Federalne rezerve su pre toga usvojile paket podsticajnih mera u iznosu od 700 milijardi dolara za kupovinu državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti.

FED je takođe najavio novo finansiranje u iznosu od 300 milijardi dolara kako bi se nastavilo nesmetano kreditiranje firmi i potrošača.

U Evropi, Nemačka je predstavila spasilački paket u vrednosti do 750 milijardi evra, koji uključuje mere za podsticanje kreditiranja preduzeća i preuzimanje udela u firmama.

Francuska je odobrila 45 milijardi evra pomoći za mala predizeća i radnike koji su ostali bez posla, a pored toga će dati garancije u iznosu 300 milijardi evra za korporativno zaduživanje.

Italija je usvojila mere u vrednosti 25 milijardi evra za pomoć radnicima i zdravstvenom sistemu, dok je Španija najavila paket od 200 milijardi evra.

Velika Britanija je objavila da je pripremila paket od 397 milijardi dolara garancija za zajmove i da je na 12 meseci zamrzla naplatu poreza od domaćih kompanija u sektoru maloprodaje, ugostiteljstva i zabave. Pored toga, najavila je pomoć samozaposlenima dotacijama u iznosu od 80 posto njihove prosečne msečne zarade u naredna tri meseca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.