SRBIJA KRENULA SA IZVOZOM: Ceo REGION se OTIMA za OVAJ naš PROIZVOD!
Šajatović je ocenio da je oslobađanje izvoza bio dobar potez, Foto: AP

koronavirus

SRBIJA KRENULA SA IZVOZOM: Ceo REGION se OTIMA za OVAJ naš PROIZVOD!

Prve isporuke krenule su pre četiri dana i dobro ide uz manje zastoje, probleme sa kamionima i vozačima

Objavljeno: 08:33h

Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a očekuje se da će odreeđene količine biti isporučene i u BIH i Albaniju, kaže direktor udruženja "Žitounija" Zdravko Šajatović.

Kako objašnjava "Politika", navedene države su bile naši najveći kupci, a isporuke su stale kada je zbog izbijanja pandemije nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica.

Šajatović je za "Politiku" istakao da odlukom, od 21. marta, nema nikakvog ograničenja što se tiče količina i da je izvoz brašna sada slobodan jer Srbija ima dosta zaliha i nema problema da zadovolji potrebe domaćeg tržišta.

"Prve isporuke krenule su pre četiri dana i dobro ide uz manje zastoje, probleme sa kamionima i vozačima, koji se rešavaju u hodu. Očekujemo da će do subote biti izvezeno više od 4.000 tona brašna, što je odličan bilans budući da su neki naši mlinovi imali prekomerne zalihe, a pojedini, baš iz tog razloga, bili i pred zatvaranjem", rekao je Šajatović.

Šajatović je ocenio da je oslobađanje izvoza bio dobar potez koji će popraviti likvidnost ovog sektora, koji je pretrpeo veliki gubitak, najviše zbog uvođenja taksa i prekida isporuke brašna na KiM, gde je godišnje išlo oko 30.000 tona.

On je dodao da se tamo brašno i dalje ne izvozi jer se nedavna odluka o dozvoli uvoza odnosi samo na sirovinu, u ovom slučaju na pšenicu.

"Navodno, od 1. aprila će biti skinuta i zabrana za uvoz brašna jer su, očigledno, ušli u problem snadbevanja. Da li će tako i biti, ne znam, ne bismo o tome spekulisali", rekao je Šajatović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.