Matijević: Biće katastrofa ako dozvole Koletu da kupi još jednu šećeranu!
Foto: Zorana Jevtić

Gorki šećer

Matijević: Biće katastrofa ako dozvole Koletu da kupi još jednu šećeranu!

- Dobijamo monopol na šećernu industriju, a ti isti će ugasiti sve šećerane u Srbiji, pa ćemo šećer uvoziti, poručuju iz Industrije mesa Matijević
Objavljeno: 15:24h

Nakon što je vlasnik "MK Grupe" Miodrag Kostić tražio je dozvolu Komisije za zaštitu konkurencije za kupovinu šećerane u Senti, oglasio se Zoran Matijević, direktor agrara u kompaniji "Industrija mesa Matijević" sa alarmantnim upozorenjem. Dokazano: Šećer ima isto dejstvo na mozak kao kokain! (FOTO) On tvrdi da bi dozvola kupovine još jedne šećerane najvećem srpskom proizođaču šećerne repe, koji godišnje proizvede pet do 10 odsto ukupne repe, bila ravna katastrofi i to iz više razloga. - Prvo, MK Grupi nisu potrebni dodatni kapaciteti kako oni navode, jer već sad u svom vlasništvu imaju tri šećerane koje ne rade - Bač, Sremska Mitrovica i Kovin. Njima nije interes ni Senta da radi, već da ode u stečaj, a potom da se iseče u staro gvožđe", ocenjuje Matijević u pisanoj izjavi.

foto: Reuter
Preuzimanjem Sente od strane MK Grupe, dodaje on, dobijamo monopol na šećernu industriju koja je već prepolovljena u odnosu na nekadašnje kapacitete u vreme bivše SFRJ. - Žalosno je da spadnemo na proizvodnju samo za sopstvene potrebe. Iako imamo potencijal da radimo 1,3 miliona tona šećera za tržiste bivših republika, Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke čak i Mađarske koja je ostala na jednoj šećerani. Imamo potencijal da radimo tri puta više, jer obradive površine i bogom data klima postoje, poručuje on.
foto: Zorana Jevtić
- Monopol jednog igrača, koji će to najverovatnije prodati nekoj Nemačkoj ili Francuskoj grupaciji, jer već priče kruže da je posao dogovoren, ti isti će ugasiti sve šećerane u Srbiji, pa ćemo šećer uvoziti iz Francuske ili Nemačke i biće cena duplo veća, prognozira Matijević. Matijević je kao svoj poslednji argument naveo da je "MK Grupa već monopolista sa tri šećerane i više od 50 odsto tržišta i svojim ponašanjem je dovela do smanjenja proizvodnje šećerne repe, a svoj monopol koristi i danas, pa imamo najveću cenu šećera u regionu". (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.