Usvojena Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja zbog koronaviusa! EVO ŠTA TO ZNAČI ZA GRAĐANE SRBIJE
Siniša Mali, Foto: AP

saopštenje

Usvojena Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja zbog koronaviusa! EVO ŠTA TO ZNAČI ZA GRAĐANE SRBIJE

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovo jedna u nizu ekonomskih mera koje Vlada donosi nakon što se virus Kovid 19 pojavio u Republici Srbiji...

Objavljeno: 20.03.2020. 14:17h

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Uredba se u članu 2. odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza u smislu odredaba člana 73. do člana 74 b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema poreskim obveznicima koji već imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom, a na koje se odnosi član 2 Uredbe, se neće preduzimati mere propisane članom 74. stav 7- 9. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji počev od rate koja je dospevala u martu mesecu 2020. godine. To znači da Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza i neće radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate, pri čemu se u navedenom periodu ne obračunava kamata u smislu člana 75. i 76. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovo jedna u nizu ekonomskih mera koje Vlada donosi nakon što se virus Kovid 19 pojavio u Republici Srbiji.

„Prethodno je Narodna banka Srbije usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), smanjila referentnu kamatnu stopu, a jedna od prvih mera je bilo izdvajanje dodatnog novca za javne investicije i za jednokratnu pomoć za penzionere. Takođe, za 10% će biti povećane plate lekarima i medicinskom osoblju. U prethodnim danima smo imali i razgovore sa predstavnicima poslodavaca i sindikata, i jasno nam je da su privrednici u ovom trenutku u teškom stanju, i da država treba da odgovarajući način da im izađe u susret“ rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da je važno što su javne finansije potpuno stabilne, što četvrtu godinu za redom imamo suficit u budžetu, te što je javni dug pod kontrolom.

Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Bonus video:

(Espreso.rs/Ministarstvo finansija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media