PENZIONERI, NEMATE RAZLOGA ZA BRIGU: Evo kada će najstarijima stići PENZIJE
Inače, tek oko 450.000 penzionera od oko 1,7 miliona koliko ih ima u Srbiji, penziju dobija na ruke, Foto: Beta / Dragan Gojić

LEPE VESTI

PENZIONERI, NEMATE RAZLOGA ZA BRIGU: Evo kada će najstarijima stići PENZIJE

Inače, tek oko 450.000 penzionera od oko 1,7 miliona koliko ih ima u Srbiji, penziju dobija na ruke

Objavljeno: 18.03.2020. 09:17h
  • 28

Oko 1,2 miliona penzionera u Srbiji, koji penziju primaju preko tekućih računa, a ne na ruke, prethodnih dana je bilo zabrinuto da li će i na koji način, u situaciji kada je uvedeno vanredno stanje i zabranjeno im napuštanje domova, moći da raspolažu svojom penzijom.

Ovim povodom, u Fondu PIO ističu da će penzije svakako biti isplaćene od 25. marta, a da se upravo razmatra kako da im se ta primanja dostave, a da se pritom ne ugrozi zdravlje najstarijih sugrađana, koji su u najvećem riziku od koronavirusa.

Ustaljena dinamika

- Sigurno je da će penzije biti isplaćivane ustaljenom dinamikom i sredstva za te namene su obezbeđena. Način isplate penzija je predmet razmatranja Vlade Srbije i Fond PIO će se ponašati u skladu s preporukama koje dobijemo od kriznog štaba Vlade kako bi obezbedili potpunu zaštitu penzionera, a pritom im omogućili da raspolažu svojim penzijama - poručili su u Fondu PIO.

Kako nezvanično saznajemo, ubrzano se radi na uspostavljanju modela za isplatu, a detalji toga bi mogli biti poznati već za koji dan.

Inače, tek oko 450.000 penzionera od oko 1,7 miliona koliko ih ima u Srbiji, penziju dobija na ruke, a ostali svoje penzije primaju preko tekućih računa.

Član PUPS Đuro Perić i nekadašnji predsednik Saveza penzionera Srbije kaže za Kurir da su u boljoj situaciji penzioneri koji na raspolaganju imaju kartice za bankomat.

foto: Profimedia

Pomoć najbližih

- Oni bi trebalo da angažuju svoje rođake ili volontere da za njih podižu novac s bankomata. S obzirom na to da se na bankomatima, prilikom podizanja novca, izdaju računi, vrlo lako mogu imati uvid u to koliko je podignuto i s kojim sredstvima raspolažu - kaže Perić i dodaje da je veći problem s onima koji novac podižu direktno na šalterima banaka i pošti. - Njima bi trebalo olakšati proces davanja ovlašćenja za dizanje penzije. Ovlašćeno lice bi, primera radi, moglo da diže penziju uz pisanu saglasnost penzionera i njegovu ličnu kartu - zaključuje Perić.

Inače, Vlada Srbije će penzionerima do 15. aprila isplatiti jednokratnu pomoć od 4.000 dinara, dok je Fond PIO korisnicima već omogućio elektronski prijem zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava iz PIO dostavom zahteva na mejl adresu e-salter@pio.rs.

Vasilije Belobrković, predsednik Gradske organizacije penzionera Beograd, kaže za Kurir da su se mnogi penzioneri odlučivali da novac podižu preko tekućih računa da ne bi morali da čekaju poštare, ali i da bi racionalno trošili novac. - Ali u ovoj situaciji Fond PIO u saradnji s nadležnim ustanovama i bankama mora da nađe rešenje kako bi i njima bilo omogućeno da raspolažu svojim penzijama. Treba videti da li postoji mogućnost da se to uradi, na primer, tako što bi penzije i njima privremeno dostavljali poštari - smatra on.

Bonus video:

(Espreso.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media