DOBRA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE: U OVOJ NOVOJ FABRICI prosečna plata biće 1.900 evra!
ilustracija, Foto: Stock

vau

DOBRA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE: U OVOJ NOVOJ FABRICI prosečna plata biće 1.900 evra!

U novoj fabrici u Pančevu, praviće se auto-delovi i posao će dobiti 1100 radnika

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa nemačkim investitorima, postavio je juče kamen temeljac za fabriku "Brose".

Fabrika Nemačke kompanije "Brose, koja počinje da se gradi u Pančevu, jedna je od najboljih stvari koja se Srbiji dogodila u poslednjih 50 godina, rekao je Vučić. On je naveo da će "Brose" da zaposli 1.100 ljudi, sa prosečnom platom od 1.900 evra. Ovo je, prema njegovim rečima najviša prosečna plata u proizvodnji u čitavom regionu.

Važna investicija

Kompanija "Brose" investiraće u Srbiju 180 miliona evra. U novoj fabrici, koja će početi sa radom u avgustu 2021, biće zaposleno čak 460 visokoobrazovanih radnika. Oni će proizvoditi električne motore za automobile, upravljače, pumpe za ulje i motore ventilatora za hlađenje.

- Proizvodnja iz fabrike značiće 450 miliona evra više za Srbiju. To je velika investicija, koja će promeniti život ne samo u Pančevu i Banatu, već svima u Srbiji - istakao je Vučić.

On je dodao da će radnici, na početku, imati platu 750 evra, a inžinjeri 1.500 evra, dok će vrlo brzo prosečna plata biti 1.900 evra.

- Oko 50 odsto svih novih automobila u svetu ima delove koje je napravila fabrika "Brose". Ponosan sam što će da rade u našoj zemlji - naglasio je on.

On je napomenuo da če se u, okviru ove investicije, graditi i razvojni centar koji će imati saradnju sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu.

- U razvojnom centru će se raditi na razvoju novih tehnologija koje će doprineti napretku Srbije - istakao je Vučić.

On je zahvalio nemačkim preduzećima, ali i vladi i ambasadi te zemlje u Beogradu na pomoći i privlačenju nemačkih investicija u Srbiju.

- Siguran sam da nismo uvek ispunili sve zahteve naših nemačkih prijatelja, ali smo se trudili da uradimo najveći deo, sve što možemo. Verujem da zbog toga postoji ta vrsta poverenja između nas i nemačkih kompanija - rekao je Vučić i dodao da su nemačke kompanije značajan poslodavac u Srbiji, pošto zapošljavaju više od 65 hiljada ljudi.

Odlične plate

Ekonomista Mladen Kovačević kaže da ne pamti da je ijedna strana kompanija u startu ponudila ovako visoke plate zaposlenima.

- Dolazak ovakve kompanije je zaista venomenalna vest. Najbolje od svega je što će zaposliti i veliki broj inžinjera i visokoobrazovanih. Nadam se da će ovo biti podstrek onima koji su otišli iz Srbije da se vrate, jer sa ovakvom platom može više nego pristojno da se živi u našoj zemlji. Ovo bi mogli da deluje pozitivno i na druge strane kompanije da podignu zarade - kazao je Kovačević u izjavi za Informer.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.