Što ste jeli, jeli ste! Voće će ove godine biti skuplje i do tri puta!
Foto: Beta

padavine učinile svoje

Što ste jeli, jeli ste! Voće će ove godine biti skuplje i do tri puta!

Loše vreme je pogodovalo truljenju jagoda, zbog čega su ih mnogi proizvođači prskali hemijskim sredstvima, pa se postavlja pitanje da li je to voće uopšte zdravo.
Objavljeno:

Velike prolećne padavine, pa čak i sneg usred maja, uništile su od 30 do 50 odsto malina,jagoda i trešanja pa se očekuje da cena tog voća bude i do tri puta viša. Nevreme je, nažalost, u prethodnom periodu kidalo plodove i izazivalo trulež na biljkama.

foto: Fonet
- Zbog jakih kiša i snega dolazilo je do lomljenja nežnih grančica na malini i na trešnji, koja je poprilično stradala. S druge strane, loše vreme je pogodovalo truljenju jagoda, zbog čega su ih mnogi proizvođači prskali hemijskim sredstvima, pa se postavlja pitanje da li je to voće uopšte zdravo. Na kraju, prolećni mraz na jugu Srbije oštetio je i jabuke koje nemaju protivgradnu mrežu - kaže za "Blic" Dejan Đurović, profesor voćarstva na Poljoprivrednom fakultetu.
foto: Nebojša Mandić
Da stvar bude gora, meteorolozi prognoziraju paklene vrućine u junu i julu, pa postoji opasnost da velike količine voća i izgore. - Ako temperature budu iznad 35 stepeni, velika je verovatnoća da izgori sve voće i vinogradi, a takve suše i toplote dovode i do grada koji može da dotuče biljke. Prilikom paklenih vrućina maline imaju manji plod dok, recimo, crvena jabuka ili crno grožđe gube boju, ukus i kvalitet - ističe Ana Vuković, docent meteorologije na Poljoprivrednom fakultetu. Kasni prolećni mraz zahvatio je i veći deo Evrope, zbog čega je cena kilograma trešnje u Hrvatskoj skočila s pet na čak 15 evra.
foto: Stock
- Kada se smanji prinos od 30 do 50 odsto, logično je da cene skaču. Tako da se i kod nas može očekivati da jagode i trešnje budu od dva do tri puta skuplje - kaže Vuković. Poskupljenje najavljuju i proizvođači malina iz Ivanjice kojima je sneg uništio polovinu malinjaka. I prošle godine zbog velikih padavina smo imali toliku štetu i nismo je nadoknadili. Da bismo uspeli koliko-toliko da se oporavimo, cena maline mora porasti na 250 ili čak 300 dinara - objašnjava malinar Dragan Pantović. Pretpostavlja se da je u Ivanjici stradalo više od 1.000 hektara malina, a predsednik Opštine Milomir Zorić se nada da će Vlada imati više razumevanja za nadoknadu štete nego prošle godine. Uvozne jabuke i breskve jeftinije Budući da će i ove godine biti manje voća na domaćem tržištu, u velikim trgovinskim lancima spremaju se za uvoz iz Španije i Grčke. - Prošle godine je cena jabuke iz uvoza bila do 30 odsto niža u odnosu na domaću, a sličnu situaciju očekujemo u narednom periodu i za breskve i nektarine - kažu za "Blic" u jednom velikom trgovinskom lancu. (Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.