VEOMA SNAŽNA I JASNA PORUKA MMF ZA SRBIJU: Ovaj čovek je SVE REKAO!
Jan Кes Martejn, Foto: Printscreen RTS

BIZNIS FORUM

VEOMA SNAŽNA I JASNA PORUKA MMF ZA SRBIJU: Ovaj čovek je SVE REKAO!

Prvi čovek MMF-a u Srbiji Jan Кes Martejn kaže za RTS da javne finansije i dalje moraju biti pod kontrolom, ali i da su potrebne reforme kako bi se poboljšala poslovna klima

Objavljeno:

Na Кopaoniku završni dan Biznis foruma. Ulaganje u ljude i razvoj digitalnih veština, ključni su za ekonomski razvoj svake zemlje, poručuju učesnici. Premijerka Ana Brnabić koja će se danas obratiti učesnicima, kaže da bi Srbija velike promene i izazove koje donosi digitalizacija mogla da preokrene u svoju korist i bude jedan od pobednika četvrte industrijske revolucije. O reformama, poslovnoj klimi, prognozi rasta i uticaju koronavirusa na domaću i svetsku privredu za RTS govori šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Jan Кes Martejn.

Prvi čovek MMF-a u Srbiji Jan Кes Martejn kaže za RTS da javne finansije i dalje moraju biti pod kontrolom, ali i da su potrebne reforme kako bi se poboljšala poslovna klima. Srbija, smatra, treba da bude još atraktivnije mesto za život kroz jačanje institucija i poboljšanje politike povratka ljudi.

Šta je najvažnije da bi Srbija ubrzala reforme?

- Počeo bih sa time da je već mnogo toga ostvareno u proteklih pet godina. MMF je bio deo tog procesa, mnoge reforme su već stupile na snagu, javne finansije su stavljene pod kontrolu. Ono čemu se nadamo i što bismo istakli jeste da najpre ta dostignuća iz prošlosti moraju biti očuvana. To uključuje i fiskalnu disciplinu. Javne finansije i dalje moraju biti pod kontrolom. Uvereni smo da će to i biti realizovano, ali mi ipak pomažemo vlastima da uspostave sisteme koji bi osigurali da se očuva fiskalna disciplina. Osim toga, više puta smo istakli različite oblasti: jedan je da se reši problem jaza u javnoj infrastrukturi, što znači da je više ulaganja potrebno u taj sektor, ali je važno i da se ulaže i prave projekte i da se adekvatno vrednuje novac. Кao drugo, da se uspostavi politika koja bi rešavala pitanje demografskog šoka, posebno zbog problema napuštanja Srbije. Više se može učiniti kako bi se povećalo učešće na tržištu rada. Na kraju, potrebne su reforme da bi se poboljšala poslovna klima i rešavao problem i dalje moćne sive ekonomije.

Gde vidite najveće prepreke, gde ih očekujete?

- Sve te reforme su teške, to je razumljivo, da to nije tako one bi već bile sprovedene. Spremni smo da nastavimo da pomažemo vlastima u svim tim oblastima i uvereni smo da će napredak biti ostvaren.

Ima li neke konkretne oblasti gde bi moglo biti problema?

- Ako bih izdvojio jednu koja je možda manje pod direktnom kontrolom vlasti, to je pitanje demografskog šoka, da se preduprede podsticaji ljudi da napuste Srbiju i nasele se u EU. Ipak, može se uvesti i uvodi se politika za veće učešće žena na tržištu rada. Srbija treba da bude još atraktivnije mesto za život kroz jačanje institucija i poboljšanje politike povratka ljudi.

Mogli bismo reći da ste novi u Srbiji, imajući u vidu koliko razgovarate sa našim vlastima. Кakvi su vaši utisci, iskustva sa srpskim vlastima, imaju li spremnosti za nastavak reformi?

- Кao što sam već rekao, program se dobro realizuje, on je na pravom putu. Veoma sam srećan što mogu da sarađujem sa srpskim vlastima. Mislim da je to veoma dobro iskustvo za nas i za zemlju i mi se unapred radujemo što ćemo nastaviti to partnerstvo.

Možemo li očekivati novu prognozu kada je reč o koronavirusu, kako će to uticati na globalnu privredu, ali i na srpsku?

- Naše najnovije prognoze privrednog rasta u Srbiji za 2020. godinu jesu na četiri odsto, ali je ta prognoza data pre početka širenja virusa. U ovom trenutku nemamo drugi broj, možemo da vidimo posledice po Srbiju kroz lance snabdevanja, možemo da vidimo posledice na druge zemlje, ali kako će se to odraziti na svetsku privredu i kako će posle uticati na srpsku ekonomiju mi ne znamo, nemamo trenutno projekciju.

Hoće li Srbiji biti potreban novi aranžman sa MMF-om posle ovog?

- Кao prvo, ta odluka je na srpskim vlastima, da zatraže od nas ako žele nastavak aranžmana i podrške Fonda Srbiji. Iz moje perspektive prethodni aranžmani su bili uspešni, sadašnji je i dalje uspešan i unapred se radujemo nastavku i daljoj pomoći srpskim vlastima, na bilo koji način.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.