Državni posao ode u zaborav! Evo koji su najpoželjniji poslovi među Srbima!
Foto: Reuter/Jason Lee

Novi srpski san

Državni posao ode u zaborav! Evo koji su najpoželjniji poslovi među Srbima!

Državna služba više nije najpoželjniji posao u Srbiji već je to, kako je pokazala anketa koju je sproveo sajt PosloviInfostud, zaposlenje u stranim kompanijama
Objavljeno: 10:18h

Od 10.000 učesnika u anketi, čak 40 odsto je navelo da bi najradije radilo u stranoj firmi, dok je nameštenje u državnoj službi želja svakog četvrtog. Za zaposlenje u domaćim privatnim firmama je zainteresovano oko 17 odsto ispitanika. Jorgovanka strahuje za bezbednost: Nabavlja blindirana vrata! Ovi podaci se značajno razlikuju od onih dobijenih u sličnom istraživanju 2012. kada se većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama.

foto: Printscreen / Infostud
Novi trend vrednovanja poslodavca za predsednika UGS “Nezavisnost” Branislava Čanka nije neočekivan. - Normalno je da se građani više opredeljuju za privatne firme u stranom vlasništvu, pre svega zbog učestalog spominjanja otpuštanja u javnom sektoru. S druge strane, računaju i da će u firmama koje dolaze iz država s uređenim sistemima vladati uređeni sistem, u kojem će poslodavac poštovati zakone. Tu pre svega mislim na evropske investitore - kaže Čanak.
foto: Printscreen / Infostud
Za sociologa Srećka Mihailovića, međutim, ovi podaci deluju nerealno. - Pogotovo ako znamo da uslovi rada kod stranaca i kod privatnika nisu idealni. Često se javlja problem korišćenja odmora, slobodnih dana, prekovremeni rad koji se ne plaća... Državna služba s druge strane nudi sve to, pa čak u nekim slučajevima i veću platu nego kod privatnika. Zato mislim da podatke treba uzeti s rezervom jer se istraživanje radi samo na sajtu - objašnjava on.
foto: Printscreen / Infostud
Prema podacima sajta, najveća očekivanja kada je reč o zaradi imaju mladi do 18 godina. Za njih je plata od 155.000 dinara idealna, dok su očekivanja onih od 31 do 40 godina skromnija. Njih bi zadovoljila zarada od 75.000 do 79.000 dinara. Zanimljivo je da žene, iako imaju viši nivo obrazovanja, očekuju manje plate od muškaraca. (Espreso.co.rs / Infostud)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.