NA RAČUN VIŠE 6.400 GRAĐANA DANAS STIŽE PRVA RATA: Srbija im konačno isplaćuje STARI DUG!
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

ZA BIVŠE ŠTEDIŠE

NA RAČUN VIŠE 6.400 GRAĐANA DANAS STIŽE PRVA RATA: Srbija im konačno isplaćuje STARI DUG!

Kako je pre dva dana saopštilo Ministarstvo finansija, Srbija je za potrebe isplate emitovala obveznice u ukupnom iznosu od 87 miliona evra

Objavljeno: 28.02.2020. 08:32h
  • 13

Isplata prve rate devizne štednje bivšim štedišama SFRJ, kojom Srbija ispunjava svoju međunarodnu obavezu isplate devizne štednje po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, počinje danas.

Kako je pre dva dana saopštilo Ministarstvo finansija, Srbija je za potrebe isplate emitovala obveznice u ukupnom iznosu od 87 miliona evra, koje su upisane na račune štediša kojima je utvrđeno pravo na isplatu, dok je za isplatu prve rate opredeljeno ukupno 10,89 miliona evra.

Isplata devizne štednje obavlja se na osnovu Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Novac će se isplaćivati u osam jednakih polugodišnjih rata od danas, zaključno sa 31. avgustom 2023. kada dospeva osma, poslednja rata.

Štediše će u ovoj godini primiti još jednu ratu, i to 31. avgusta.

Iznos od 87,1 milion evra obuhvata više od 6.400 štediša kojima je utvrđeno pravo na isplatu štednje.

Bonus video:

(Espreso.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media