OBRAZOVANI I MLADI ODLAZE ZBOG NEREĐENE DRŽAVE, A NE ZBOG MALE PLATE: Ekonomista ima sumornu prognozu za Srbiju
Pavle Petrović, Foto: Beta/Milan Obradović

predsednik fiskalnog saveta

OBRAZOVANI I MLADI ODLAZE ZBOG NEREĐENE DRŽAVE, A NE ZBOG MALE PLATE: Ekonomista ima sumornu prognozu za Srbiju

On je, između ostalog, rekao i da se problem emigracije neće rešiti ni kada bi se u Srbiji ostvarila obećana prosečnu plata od 900 evra.

Objavljeno:

“Emigracija je već sada ogroman problem, a u narednoj deceniji najverovatnije će biti presudan ekonomski i fiskalni izazov ne samo za Srbiju već i za sve druge zemlje CIE”, rekao je u razgovoru za novi Nedeljnik Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta i dopisni član SANU.

On je, između ostalog, rekao i da se problem emigracije neće rešiti ni kada bi se u Srbiji ostvarila obećana prosečnu plata od 900 evra.

“Ni izbliza, čak ni kada bi to obećanje bilo kredibilno. Hrvatska, na primer, već sad ima prosečnu platu od skoro 900 evra, a i dalje ima ogroman problem emigracije stanovništva. Sličan primer može biti i Rumunija u kojoj u zadnjih pet godina plate veoma snažno rastu (preko 10 odsto godišnje) i sada su premašile 700 evra, a emigracija ne samo što se u prethodnih pet godina nije umanjila već je iz godine u godinu sve veća. Dakle, postoje još jači činioci od visine plate koji podstiču iseljavanje stanovništva u Zapadnu Evropu. Mi smo ekonometrijski analizirali podatke o emigracijama za sve zemlje CIE uključujući i Srbiju i pokazali da na iseljavanje stanovnika najviše utiče to koliko je dobro država uređena. Lošije uređene države koje imaju visoku korupciju, nizak nivo vladavine prava, loš kvalitet javnih usluga (zdravstvo, prosveta) gube najviše stanovnika. Upravo zato se dešava da su emigracije iz relativno dobro uređenih zemalja poput Letonije i Litvanije upola manje nego iz Hrvatske iako je prosečna plata u ove dve baltičke zemlje oko 830 evra, tj. osetno je niža nego u Hrvatskoj – ali su institucije i usluge koje pruža država daleko bolje u Litvaniji i Letoniji nego u Hrvatskoj…”, rekao je Pavle Petrović.

Pavle Petrović je za novi Nedeljnik govorio i kako može da se reši problem emigracije, koliko Srbija gubi zbog loših institucija, šta koči privredni rast Srbije, koje su primedbe Fiskalnog saveta na budžet, a šta su njihove preporuke Vladi Srbije…

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.