SRPSKA AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA JE U VELIKOM PROBLEMU: Gube se MILIONI zbog KORONA VIRUSA
Prodaja automobila je sporija, Foto: EPA/KELLY BARNES

veliki odliv novca je u pitanju

SRPSKA AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA JE U VELIKOM PROBLEMU: Gube se MILIONI zbog KORONA VIRUSA

Sa proizvodnih linija automobilskih fabrika u tom gradu, 2018. godine je sišlo više od 1,7 miliona vozila, u vrednosti oko 400 milijardi juana (57 milijardi dolara), navodi RT.

Objavljeno:

Zatvaranje fabrika u kineskom gradu Vuhan, epicentru epidemije koronavirusa, košta strane proizvođače vozila, uključujući Hondu, Nisan, DŽeneral Motors i Reno, oko 5,69 miliona dolara dnevno, prenosi Raša tudej pozivajući se na kineske državne medije.

"Neki dobavljači delova iz Vuhana sada se oslanjaju na zalihe, ali će im one uskoro nestati. Drugi problem leži u transportnoj mreži, koja se nije vratila u normalu, rekao je jedan insajder iz auto-industrije za Global Tajms.

Vuhan u provinciji Hubej, odakle je krenula epidemija, jedan je od glavnih kineskih čvorišta auto-industrije, i domaćin je kako domaćim tako i američkim, evropskim i japanskih proizvođačima automobila. Sa proizvodnih linija automobilskih fabrika u tom gradu, 2018. godine je sišlo više od 1,7 miliona vozila, u vrednosti oko 400 milijardi juana (57 milijardi dolara), navodi RT.

Budući da je Vuhan zbog epidemije u karantinu od kraja januara, pogoni koji rade u tom gradu i susednim oblastima morali su da odlože ponovno pokretanje proizvodnje i posle produženog praznika Lunarne nove godine.

Kompanijama u pokrajini Hubej neće biti dozvoljeno da nastave sa radom pre 11. marta, a čak i ako ograničenja u području pogođenom epidemijom ne budu dodatno produžena, stranim proizvođačima automobila će biti potrebno nekoliko nedelja da proizvodonju vrate u normalu, kaže Li Kuan, menadžer kineskog organizacionog odbora Međunarodne izložbe auto delova.

"Čak i nakon ponovnog pokretanja proizvodnje, biće potrebno otprilike još mesec i po dana stranim mešovitim preduzećima da uspostave pun proizvodni kapacitet kakav je bio pre udara virusa", rekao je on, a prenosi Global Tajms.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.