STRUJA ĆE POSKUPETI I GRAĐANI SU BESNI ZBOG TOGA: Isplivao pravi razlog, svi se pitaju KAKO JE OVO MOGUĆE
Foto: Profimedia

poskupljenje

STRUJA ĆE POSKUPETI I GRAĐANI SU BESNI ZBOG TOGA: Isplivao pravi razlog, svi se pitaju KAKO JE OVO MOGUĆE

Mora da se vodi računa o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

Objavljeno:

Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emsija, rekao je danas direktor Energetske zajednice Janze Kopač.

"Što se tiče cene struje, to je uvek politički osetljivo pitanje. Ali, treba dodati da sadašnja cena za domaćinstva nikako ne odražava stvarnu cenu prozivodnje i da će to na dugi rok verovatno morati da se menja", rekao je Kopač novinarima u skupštini gde se održava konferencija "Finansiranje energetske tranzicije u Srbiji" koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer.

Kopač je kazao da prilikom povećavanja cene struje mora da se vodi računa o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

"To, ipak, nije samo problem potrošača već i rudarskih okruženja, jer proizvodnja struje iz uglja, barem u EU, a to će se pre ili kasnije odraziti i u Srbiji, postaje izuzetno skupa zbog oprezivanja emsija CO2. Zbog toga se prošle godine potrošnja uglja u zemljama članicama EU skoro prepolovila", naveo je Kopač.

On je naveo i da su u novom sedmogodišnje budžetu EU predviđena izuzetno velika sredstva za Fond pravedne tranzicije, gde će se pomoći tim rudarskim regijama u restrukturiranju.

"Takav instrument bi trebalo i Srbija što pre da osnuje, jer će pre ili kasnije doći do tog resturkturiranja i to naravno neko mora da plati. I siguran sam da kada bi postojao takav fond na nacionalnom nivou da bi bio dobar argument da se traže i dodatna sredstva od EU za tu namenu", kazao je Kopač.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.