ZASADITE OVU BILJKU I SIGURNO ĆETE ZARADITI NOVAC! Najnovije istraživanje otkrilo NAJPROFITABLINIJE KULTURE
Foto: Print Screen Youtube

ulaganje

ZASADITE OVU BILJKU I SIGURNO ĆETE ZARADITI NOVAC! Najnovije istraživanje otkrilo NAJPROFITABLINIJE KULTURE

Prema računici stručnjaka voće i povrće je najrentabilnija sorta

Objavljeno: 17.02.2020. 22:23h
  • 3

"Gde je profit u poljoprivredi?". Ovo je naziv studije čiji rezultati pokazuju da proizvodnja kukuraza, lešnika i šećerne trske, proizvođačima donosu najveću zaradu.

Istraživanje je obuhvatalo računicu troškova i moguću zarade za 38 najvažnije biljnih kultura.

Mala i srednja gazdinstva mogu solidno da zarade, ali samo ako o plasmanu robe razmišljaju pre nego što je proizvedu.
Stručnjaci kažu da poljoprivrednici moraju da odustanu od obrazca "tako je radio moj deda", da redovno prate otkupne cene i od njih oduzimaju troškove mehanizacije, radne snage, obrade zemljišta, repromaterijala.

1 / 1 Foto: Print Screen Youtube

"Najrentabinija je proizvodnja povrća i voća. Plastenička proizvodnja zahteva malo u početku ulaganja od 12.000 do 15.000 evra, međutim pri dobrim agrotehničkim merama može da se isplati za godinu dana", kaže Jelena Drobnjak, jedan od autora "Gde je profit u poljoprivredi?".

Na jednom hektaru pod rukolom može da se zaradi čak tri miliona i 300 hiljada dinara. Ipak, poljoprivrednici treba da imaju u vidu da tržište još nije razvijeno, da se rukola prodaje dobro, ali samo u bogatijim gradskim sredinama.

Slede paštrnak, zelena salata, peršun, endevija od kojih može da se prihoduje oko milion i sto hiljada dinara.

Oni koji ulože novac u plastenike na dvesta kvadratnih metara pod paradajzom, mogu da zarade u proseku 333.000 dinara. Na krastavcu 135.000 dinara, na paprici upola manje.

1 / 1 Foto: Print Screen Youtube

"Što se tiče voća, na prvom mestu su naravno orah i lešnik iz razloga što je velika tržišna tražnja, nema ga dovoljno, uvozimo ga. Njmanja su ulaganja, a najveća je dobit", kaže za RTS Jelena Drobnjak.

Ministar Branislav Nedimović savetuje poljoprivrednicima da zasade višnju i lešnik.

On je za RTS rekao ; "Na svetskom tržištu svega pet posto ima lešnika u odnosu kolike su potrebe danas. Što se tiče drugih vrsta, ova 2020. biće dobra za suncokret. Ministarstvo će ove godine prvi put izaći sa analizom cena, što će biti u narednim danima".


Ko ima vremena da čeka nekoliko godina do punog roda, sa jednog hektara pod orahom može da zaradi oko milion i milion i 80 hiljada dinara, od lešnika oko 700 hiljada dinara. Sledi malina sa zaradom od oko pola miliona dinara.

Poznavaoci kažu da će otkupna cena crvenog zlata ove godine biti rekordno visoka.

Da li iz realne računice utemeljene u praksi ili možda iz želje da izbegnu urok, tek, kalkulacija poljoprivrednika nije toliko optimistična.

"Što se tiče masovnog voćarstva najviše se isplati breskva. U poslednje vreme ljudi su počeli da se bave borovnicom, lešnikom, to je sve nešto u povoju. Što bi rekao moj pokojni otac - onaj ko ima toliko para ne znam zašto se bavi voćarstvom, to je muka, nije to lak posao", rekao je za RTS voćar Živorad Karaklajić iz Brestovika.

Ivan Vuković iz Nezavisne asocijacija poljoprivrednika Srbije ukazuje da je profit u ratarstvu veoma mali.

"Ja obrađujem 120 hektara, a da bi bili konkurentni sa velikim igračima koji obrađuju zemlju mi moramo da uzimamo velike mašine da bi se širili, a mi to kada uzimamo to su obiično jako veliki krediti, dok mi otplatimo kredite i sve to ne možemo da preživimo", rekao je Vuković.

Najsigurnija, ali ipak namanja zarada je u ratarstvu. Sa hektara zemljišta, ukoliko se ostvare prosečni prinosi, ubire se kukuruz za 33.000 dinara. Pšenica može da dobaci do 10.000 dinara po hektaru, ozimi i jari ječam donose oko 5.000 dinara.

Bonus video:

(Espreso.rs/rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media